Izvor: eKapija | Srijeda, 13.11.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za modernizaciju HE Čapljina biće osiguran kredit od 15 mil EUR kod KfW

Ilustracija (Foto: AnnaTamila/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac) i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo financija, i Elektroprivrede HZ HB u iznosu od 15 mil EUR za rehabilitaciju i modernizaciju Pumpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina.

Cilj je produženje životnog vijeka hidroelektrane, odnosno zamjena dotrajale opreme i modernizacija postrojenja starog 40 godina. Očekuje se povećanje moguće proizvodnje električne energije te povećanje raspoloživosti hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sustemu BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

Indirektnu korist od ovog projekta imaće lokalna zajednica, kao i svi korisnici elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini. Lokalna zajednica će imati stabilniji prihod u vidu naknada iz proizvedene električne energije zbog manjeg broja zastoja, a svi korisnici EES-a u vidu stabilnijeg i kvalitetnijeg snabdijevanja električnom energijom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.