Izvor: eKapija | Srijeda, 13.11.2019.| 10:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dogovorena saradnja Privredne komore FBiH, sajma Energa i turskog organizatora IZFAS

U Sarajevu je potpisan Memoranduma o razumjevanju i poslovnoj saradnji između Privredne komore FBiH (PK FBiH), kompanije Fair Services (IZFAS) iz Izmira, jednog od najvećih organizatora sajmova u Turskoj, te barter ugovora IZFAS-a sa sajmom Energa iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik PK FBiH Mirsad Jašarspahić je naglasio da je komora partner mnogim specijalističkim sajmovima u zemlji i inostranstvu, među kojima je i sajam Energa.

- Cilj je povezati naše specijalističke sajmove s nekim od najvećih u regiji te mislimo da je ovo dobar put, način kako se domaći sajmovi mogu održati i jačati putem barter ugovora, ustupanjem prostora na bazi reciprociteta – kazao je Jašarspahić.

Prije nekoliko sedmica sajam Energa se u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, predstavio na sajmu Minex, koji je održan u Izmiru u organizaciji IZFAS-a, naveli su iz PK FBiH.

Tada je i dogovorena posjeta BiH radi nastavka ranije započete saradnje s ciljem uključenja i drugih specijalističkih BiH sajmova u aktivnosti IZFAS-a .

- Dogovoreno je da se u buduće za sve sajamske aktivnosti koje organizira IZFAS, PK FBiH besplatno na raspolaganje stavlja sajmski prostor od cca 20m2 uz mogućnost dodatnog zakupa po povoljnim uvjetima - istakao je Jašarspahić.

Ovom prilikom su barter ugovor potpisali predstavnici organizatora sajmova IZFAS i Energa isključivo zbog sajma Minex koji je vodeći turski sajam industrije, energije i rudarstva.

Predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović je u ime projekta Energa kazao da potpisivanje barter ugovora sa turskim sajmom IZFAS predstavlja nastavak uspješne saradnje sajamskog projekta Energa i specijaliziranog sajma Minex, u organizaciji turskog IZFAS-a.

- Prije dvadasetak dana smo u posjeti Turskoj imali vrlo uspješan nastup bosanskih firmi, po prethodnom barter ugovoru, baziranom također na reciprocitetu, što daje sjajne prilike domaćim privrednim subjektima iz sektora energetike za kvalitetan nastup ne samo na turskom već i azijskom i svjetskom tržištu, budući da je turski sajam Minex jedan od najvećih sajmova te vrste u svijetu - rekao je Alidžanović.

- Nakon šest uspješnih godina razvijanja projekta Energa u Tuzli, projekta je praktično preseljen u Sarajevo gdje se održava svakog juna u dvorani Skenderija - podsjetio je Alidžanović.

Potpisnik Memoranduma u ime turskog IZFAS-a Onur Fatih Gokcedag naglasio je značaj BiH tržišta za Tursku te dodao da su privrednici dviju zemalja postavili sebi za cilj, a to je - ostvariti međudržavnu razmjenu od milijardu dolara.

U tom kontekstu su stavljeni na raspolaganje svi resursi, od komorskih sistema do privatnih kompanija ponaosob.

- Nadamo se da će naše dvije kompanije realizacijom potpisanog barter sporazuma, pod patronatom Privredne komore Federacije BiH, odraditi dobar posao – istako je Onur Fatih Gokcedag.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.