Izvor: Klix | Srijeda, 13.11.2019.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tesla otvara inženjerski i dizajnerski centar u Berlinu

(Foto: YouTube/screenshot)
Direktor Tesle Elon Mask najavio je da njegova kompanija za električna vozila planira izgraditi inženjerski i dizajnerski centar u Berlinu, što će biti prvi evropski grad gdje ova kompanija planira proizvodnju.

Biće to četvrti Teslin Gigafactory. Prvi je izgrađen u Nevadi, drugi u Buffalu u New Yorku. Treća tvornica automobila gradi se u Šangaju.

Mask je kazao kako je njemačko inženjerstvo izvanredno te da je to razlog zašto lociraju Gigafactory u Njemačkoj.

- Stvorit ćemo inženjerski i dizajnerski centar u Berlinu, jer Berlin posjeduje jednu od najboljih umjetnosti na svijetu - kazao je Mask.

Napomenuo je kako će se kompanija nalaziti u blizini novog aerodroma u Berlinu.

Masku je u Njemačkoj dodijeljena nagrada Das Goldene Lenkrad ili Zlatni volan publikacije Bild, koja je u vlasništvu Axela Springera.

Američki prihod smanjio se za Teslu u trećem tromjesečju. No, njegova se prodaja povećavala u evropskim zemljama tokom prva tri tromjesečja 2019. godine, uprkos usporavanju na cjelokupnom tržištu novih automobila u regiji.

Izgradnja tamošnje tvornice mogla bi pomoći Tesli da izbjegne složenosti izvoza svojih automobila iz SAD-a u Evropu, a mogla bi i izbjeći neizvjesnost u vezi s trgovinom i tarifama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.