Izvor: Klix | Srijeda, 13.11.2019.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kongres pčelarstva 16. i 17. novembra u Sarajevu - Akcenat na standardizaciji pčelinjih proizvoda

(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)
Sarajevo će ovog vikenda ugostiti istaknute eksperte iz sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade pčelinjih proizvoda iz zemlje i svijeta.

Četvrti kongres pčelarstva najavljen za 16. i 17. novembar, već je dobio potvrde istaknutih stručnjaka i nosilaca aktivnosti u pčelarstvu iz susjednih zemalja, a očekuju se i predavači iz Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Kongres će biti prilika za diskusiju o šansama za jačanje sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade meda, te mogućnostima i preprekama za izvoz i veću prepoznatljivost bosanskohercegovačkog meda u regiji i svijetu. Glavni akcenat kongresa je stavljen na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda - poručuju iz organizacionog odbora.

- Ove godine imamo prijavljeno više od 30 radova autora koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: apiterapije i standardizacije pčelarskih proizvoda, patologija pčelinjih zajednica, kvalitet pčelinjih proizvoda, marketing, zahtjevi kvalitete, naučna istraživanja u različitim oblastima pčelarstva - dodaju organizatori.

Cilj kongresa je okupiti akademsku zajednicu - stručnjake iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja s ciljem da se stečene informacije i znanja iskoriste za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih zajednica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.