Izvor: eKapija | Srijeda, 13.11.2019.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sedmica italijanske kuhinje od 18. do 24. novembra širom BiH

Ilustracija (Foto: Lukas Gojda/shutterstock.com)
Italijanski ambasador u BiH Nikola Minasi zajedno sa lokalnim partnerima najavio je Sedmicu italijanske kuhinje, koja će biti obilježena u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini događajima o temi italijanske gastronomije i delicija italijanske kuhinje.

Ambasador Minasi kaže da su za taj događaj planirani raznovrsni sadržaji u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Mostaru, Zenici i Trebinju. Tako će, između ostalog, italijanski profesionalni kuhari zajedno sa ovdašnjim kolegama pripremati jela specijalno za tu priliku.

Mišljenja je da su slične tradicije ovdašnje i kuhinje u Italiji. Smatra da u BiH imaju kvalitetne namirnice, što je temelj italijanske i mediteranske kuhinje.

Profesionalni kuhar Miran Karić istaknuo je kvalitetu i jednostavnost okusa italijanske kuhinje te mogućnost kombiniranja nekih od sastojaka za pripremu koji se mogu pronaći i u Bosni i Hercegovini, prenosi startbih.ba.

Ističe da je, osim kvalitete namirnica i okusa, bitan i ambijent u kojem se jede (prilika za druženje sa porodicom, prijateljima), a velika pažnja poklanja se i detaljima.

- Tajna je u kvaliteti, ne toliko u količini jela. Posvećeno vrijeme, kvalitetne namirnice, uložena ljubav neke su od osnova za uživanje u jelu, u kući ili restoranu - poručio je.

Stoga, kako je kazao, namjera Sedmice italijanske kuhinje u BiH jeste ukazati i na te vrijednosti "usporiti tempo i pružiti priliku za više druženje".

U susretu sa novinarima, u rezidenciji u Sarajevu, ambasador Minasi i partneri u tom događaju učestvovali su u pripremi tjestenine, jednog od tradicionalnih italijanskih jela.

Sedmica italijanske kuhinje u BiH biće održana od 18. do 24. novembra, a organizator je Ambasada u saradnji s lokalnim partnerima. Uz jela planirana je degustacija i najboljih vina dostupnih na domaćem tržištu.

Sedmica italijanske kuhinje obilježava se, na inicijativu Vlade Italije, širom svijeta. U BiH se realizuje u okviru Sezone italijanske kulture u BiH, događaja kojim se prezentira kultura i "život na italijanski način".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.