NavMenu

Sedmica italijanske kuhinje od 18. do 24. novembra širom BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 13.11.2019. 08:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lukas Gojda/shutterstock.com)Ilustracija
Italijanski ambasador u BiH Nikola Minasi zajedno sa lokalnim partnerima najavio je Sedmicu italijanske kuhinje, koja će biti obilježena u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini događajima o temi italijanske gastronomije i delicija italijanske kuhinje.

Ambasador Minasi kaže da su za taj događaj planirani raznovrsni sadržaji u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Mostaru, Zenici i Trebinju. Tako će, između ostalog, italijanski profesionalni kuhari zajedno sa ovdašnjim kolegama pripremati jela specijalno za tu priliku.

Mišljenja je da su slične tradicije ovdašnje i kuhinje u Italiji. Smatra da u BiH imaju kvalitetne namirnice, što je temelj italijanske i mediteranske kuhinje.

Profesionalni kuhar Miran Karić istaknuo je kvalitetu i jednostavnost okusa italijanske kuhinje te mogućnost kombiniranja nekih od sastojaka za pripremu koji se mogu pronaći i u Bosni i Hercegovini, prenosi startbih.ba.

Ističe da je, osim kvalitete namirnica i okusa, bitan i ambijent u kojem se jede (prilika za druženje sa porodicom, prijateljima), a velika pažnja poklanja se i detaljima.

- Tajna je u kvaliteti, ne toliko u količini jela. Posvećeno vrijeme, kvalitetne namirnice, uložena ljubav neke su od osnova za uživanje u jelu, u kući ili restoranu - poručio je.

Stoga, kako je kazao, namjera Sedmice italijanske kuhinje u BiH jeste ukazati i na te vrijednosti "usporiti tempo i pružiti priliku za više druženje".

U susretu sa novinarima, u rezidenciji u Sarajevu, ambasador Minasi i partneri u tom događaju učestvovali su u pripremi tjestenine, jednog od tradicionalnih italijanskih jela.

Sedmica italijanske kuhinje u BiH biće održana od 18. do 24. novembra, a organizator je Ambasada u saradnji s lokalnim partnerima. Uz jela planirana je degustacija i najboljih vina dostupnih na domaćem tržištu.

Sedmica italijanske kuhinje obilježava se, na inicijativu Vlade Italije, širom svijeta. U BiH se realizuje u okviru Sezone italijanske kulture u BiH, događaja kojim se prezentira kultura i "život na italijanski način".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.