Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 13.11.2019.| 08:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi neće graditi dionicu Doboj-Vukosavlje-Brčko - Vlada RS odustala od davanja koncesije

(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Vlada RS odustala je od davanja koncesije kineskoj kompaniji Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited za izgradnju autoputa Doboj-Vukosavlje-Brčko, koja je podnijeta 9. jula ove godine.

Kako je Nezavisnim potvrđeno u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, utvrđeno je da je ponuda ove kineske kompanije, s kojom je rješenjem Vlade iz marta prošle godine planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju, nepovoljna.

- Nakon sveobuhvatne finansijske, pravne i tehničke analize utvrđeno je da je ponuda nepovoljna te je Vlada RS na 40. sjednici (održana 3. oktobra) donijela odluku o odbijanju ponude za pokretanje postupka dodjeljivanja koncesije za projekat izgradnje autoputa Doboj-Vukosavlje-Brčko - rekli su Nezavisnim u ovom ministarstvu, uz napomenu da odluka ne znači da u narednom periodu razgovori s ovom kompanijom ne mogu biti nastavljeni ukoliko bude spremnosti kineskog partnera da se ponuda popravi i koriguje.

- Potrebno je napomenuti da je Sinochem Capital Co, koji je prvobitno potpisao navedene dokumente, prenio svoja prava po ovim dokumentima kompaniji Sinochem Capital Investment Managements, koja je podnijela ponudu. Takođe, Sinochem Capital Investment Managements je u ponudi naglasio da je ona validna ukoliko Vlada RS prihvati ovu izmjenu - pojasnili su oni.

Podsjećanja radi, Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited je Vladi RS podnio ponudu za pokretanje procedure dodjeljivanja koncesije za projekat izgradnje autoputa Doboj-Vukosavlje-Brčko. Tome je prethodilo više dokumenata koje su Vlada RS i Javno preduzeće Autoputevi RS potpisali s kineskim ponuđačem. Potpisan je Memorandum o razumijevanju za izgradnju autoputa Doboj-Vukosavlje s kompanijama Sinochem i njihovim partnerom China Orient Asset Management (International) Holdings Limited.

Potpisan je i Sporazum o saradnji za autoput Vukosavlje-Brčko između Vlade, Autoputeva te kompanije Sinochem i njenog partnera China Orient Asset Management (International) Holdings Limited.

Vlada je 2016. ovlastila Autoputeve RS da sa Kinezima razgovaraju o ovom projektu, ali se tada spominjala puno uglednija China Road & Bridge Corporation.

Trasa autoputa Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica s Republikom Srbijom bi iznosila ukupno 31 kilometar, a njim bi se spojio budući autoput od Rače ka Beogradu s postojeći autoput Banjaluka-Doboj sa zapadne strane, te s Koridorom 5C kroz FBiH, koji ide preko Sarajeva i ka Slavonskom Brodu se spaja s autoputem Zagreb-Beograd u Hrvatskoj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.