Izvor: Indikator | Utorak, 12.11.2019.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Škoda predstavila potpuno novu octaviu (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Škoda je u Pragu otkrila potpuno novu octaviu, model koji je prvi put predstavila prije tačno 60 godina.

Za razliku od koncernskog srodnika golfa, osim revolucionarnog enterijera s novom multimedijom i novim upravljačem, nova octavia donosi poznatu praktičnost i prostranost kabine i prtljažnika i novosti i u vanjštini.

Česi kažu da četvrta generacija porodične limuzine više neće biti u sjeni većeg superba.

Nova octavia je dugačka 4,69 metara i još šira od prethodnika. Kotači mjere do 19 inča, a inženjeri su se prije svega posvetili poboljšanju aerodinamike, što utječe i na manju potrošnju goriva i niže emisije. Novi, emocionalniji, ali prije svega, oštar dizajn daje jednu od najboljih ponuda za otpor zraka u automobilskoj industriji, a to je cx 0,24 za limuzinu i cx 0,26 za karavan.

Prednja svjetla su sada postavljena niže i osvjetljavaju u LED tehnologiji, a tu su i najnaprednija prednja svjetla koje nudi koncern, matrična LED prednja svjetla. Stražnja LED svjetla dolaze s dinamičkim usmjerenim svjetlima.

Napredak u kabini je vidljiv zbog upotrebe boljih materijala i novih tehnologija. Škoda kaže kako je koncept interijera potpuno nov, ali opet su isprobali provjereni recept - to su funkcionalna i maštovita rješenja.

Putnici na stražnjim sjedištima imaju još više prostora za koljena, a kapacitet prtljažnika karavanskog kombija je u osnovi 640 litara, 40 litara više u odnosu na verziju limuzine.


Revolucionaran je upravljač koji po novom ima samo dva kraka i ukrašen je kromiranom palicom. Centralna konzola, vratne obloge vrata i nadzorna ploča s digitalnim ekranima, slični onima na novom golfu, također su redizajnirani. Prvi put u Škodi nalazimo projicirni sistem koji preslikava relevantne informacije kao što su smjer brzine ili navigacije na vjetrobransko staklo direktno u vidno polje vozača.

Prvi put, straga su dostupna vrlo prijateljska ergonomska sjedišta koja ne samo da zagrijavaju, već i masiraju i hladno prozračuju.

Octavia za vodećima ne zaostaje ni u segmentu pomoćnih sistema. Nova asistencija u slučaju slučaju sudara s pješakom, biciklistom ili drugim vozilom s aktivnim pojačavanjem zaokretnog momenta volana pomaže vozaču da u idealnom slučaju spriječi izbjegavanje sudara.

U slučaju kritične situacije, sistem za pomoć u nuždi može zaustaviti vozilo.

Poput golfa, s kojim dijeli arhitekturu, octavija je dobila DSG tehnologiju upravljanja mjenjačem DSG shift-by-wire. To znači da se vozačev izbor nivoa vožnje prenosi mjenjačem elektronički, a ne mehanički.

Moguć je izbor motora TDI i TSI posljednje generacije, kao i pogona na prirodni plin (CNG), što je slučaj prvi put u Škodinoj istoriji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.