Izvor: Capital | Utorak, 12.11.2019.| 14:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi ugovori samo odgovornim koncesionarima - Izmjene zakona mijenjaju postupak dodjele koncesija

Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Koncesionari u Republici Srpskoj moći će ubuduće da podnesu zahtjev za produženje koncesije samo pod uslovom da su neprekidno vršili koncesionu djelatnost najmanje dvije trećine ugovorenog perioda i uredno izvršavali svoje obaveze iz ugovora.

To će im biti omogućeno kroz izmjene Zakona o koncesijama RS a koje će se u formi nacrta naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na sljedećem zasijedanju.

- Prilikom odlučivanja o ponudi koncesionara za produženje roka cijeni se izvršenje ugovorenih obaveza od strane koncesionara, a naročito plaćanje koncesione naknade, poreskih i drugih obaveza, stepen povrata investicije i drugi uslovi bitni za ocjenu zahtjeva - navodi se u radnoj verziji zakona.

To znači da na primjer, govedarska farma Farmland iz Nove Topole nikada ne bi mogla da produži svoj koncesioni ugovor koji im ističe 26. novembra ove godine, a koji je trajao punih 15 godina.

Naime oni godinama nisu plaćali koncesionu naknadu зa 1.500 hektara državnog zemljišta kao ni poreze i druge obaveze. I pored svega koncesioni ugovor nikad nije raskinut iako je postojao zakonski osnov za to.

U novom zakonskom rješenju mijenja se i dio koji se odnosi na samo pokretanje postupka dodjele koncesije.

Naime, nadležni organi će prije predlaganja odluke vršiti konsultacije i pribavljati mišljenja organa, javnih preduzeća i drugih institucija u čijoj nadležnosti je izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti a u slučaju da dobiju više negativnih mišljenja, neće se pokretati postupak, što do sada nije bio slučaj.

Podsjećamo, iz Vlade RS je ranije rečeno da je cilj izmjena preciznije definisanje pojedinih rješenja i otklanjanja određenih nedostataka.

- Preciznije se definišu aktivnosti ministarstava i svih drugih organa, javnih preduzeća i institucija nadležnih za izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti potrebnih za realizaciju predmeta koncesije, uključujući i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji će se obavljati koncesiona djelatnost, za koncesije koje dodjeljuje Vlada. Takođe, preciziraju se pojedine odredbe u cilju unapređenja procesa dodjele koncesija i kvalitetnog ispunjenja ugovora o koncesiji - saopšteno je iz Vlade RS povodom ovog zakona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.