NavMenu

Novi ugovori samo odgovornim koncesionarima - Izmjene zakona mijenjaju postupak dodjele koncesija

Izvor: Capital Utorak, 12.11.2019. 14:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)Ilustracija
Koncesionari u Republici Srpskoj moći će ubuduće da podnesu zahtjev za produženje koncesije samo pod uslovom da su neprekidno vršili koncesionu djelatnost najmanje dvije trećine ugovorenog perioda i uredno izvršavali svoje obaveze iz ugovora.

To će im biti omogućeno kroz izmjene Zakona o koncesijama RS a koje će se u formi nacrta naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na sljedećem zasijedanju.

- Prilikom odlučivanja o ponudi koncesionara za produženje roka cijeni se izvršenje ugovorenih obaveza od strane koncesionara, a naročito plaćanje koncesione naknade, poreskih i drugih obaveza, stepen povrata investicije i drugi uslovi bitni za ocjenu zahtjeva - navodi se u radnoj verziji zakona.

To znači da na primjer, govedarska farma Farmland iz Nove Topole nikada ne bi mogla da produži svoj koncesioni ugovor koji im ističe 26. novembra ove godine, a koji je trajao punih 15 godina.

Naime oni godinama nisu plaćali koncesionu naknadu зa 1.500 hektara državnog zemljišta kao ni poreze i druge obaveze. I pored svega koncesioni ugovor nikad nije raskinut iako je postojao zakonski osnov za to.

U novom zakonskom rješenju mijenja se i dio koji se odnosi na samo pokretanje postupka dodjele koncesije.

Naime, nadležni organi će prije predlaganja odluke vršiti konsultacije i pribavljati mišljenja organa, javnih preduzeća i drugih institucija u čijoj nadležnosti je izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti a u slučaju da dobiju više negativnih mišljenja, neće se pokretati postupak, što do sada nije bio slučaj.

Podsjećamo, iz Vlade RS je ranije rečeno da je cilj izmjena preciznije definisanje pojedinih rješenja i otklanjanja određenih nedostataka.

- Preciznije se definišu aktivnosti ministarstava i svih drugih organa, javnih preduzeća i institucija nadležnih za izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti potrebnih za realizaciju predmeta koncesije, uključujući i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji će se obavljati koncesiona djelatnost, za koncesije koje dodjeljuje Vlada. Takođe, preciziraju se pojedine odredbe u cilju unapređenja procesa dodjele koncesija i kvalitetnog ispunjenja ugovora o koncesiji - saopšteno je iz Vlade RS povodom ovog zakona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.