Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.11.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jakub Skalnik, ambasador Češke Republike u BiH - Energetika i rudarstvo su posebno interesantne češkim kompanijama

Jakub Skalnik
Automobili su dobro poznati češki proizvod koji se tradicionalno uvozi u BiH, zbog čega u autoindustriji postoji potencijal za unapređenje međusobne saradnje. Ali ne samo u ovoj privrednoj grani, velike mogućnosti leže i u energetskom i rudarskom sektoru, kao i u prehrambenoj industriji.

Kako ističe u intervjuu za eKapiju, ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik, češki tramvaji pripadaju slici Sarajeva onoliko koliko pripadaju slici Praga.

- Bosna i Hercegovina ima ambiciozne planove za razvoj transportnih sistema i infrastrukture i mislim da su tradicionalni češki proizvođači u najboljem položaju da doprinesu ovom procesu - navodi Skalnik.

On ističe da se BiH od naredne godine priključuje listi zemalja u kojima će realizovati projekat promocije čeških kompanija i njihovih ulaganja, a putem lokalnih partnera.

eKapija: Kako ocjenjujete trenutne ekonomske i političke odnose naše dvije zemlje?

- I u ekonomskom i u političkom smislu odnosi između Češke Republike i BiH su odlični. Ne postoje bilateralna otvorena pitanja koja bi opteretila naš međusobni odnos. Naša država oduvijek je bila nepokolebljiva zagovornica integracije BiH u EU i NATO i čvrsto vjerujem da će BiH jednog dana, radije prije nego kasnije, ostvariti ova dva gore navedena cilja od najviše strateške važnosti.

Bosna i Hercegovina je takođe jedna od prioritetnih zemalja za našu razvojnu pomoć. Tokom mog mandata, od 2015. godine, finansirali smo oko 200 projekata ukupne vrijednosti od oko 35 mil KM u desetinama opština širom Bosne i Hercegovine. Ti su se projekti uglavnom odnosili na zaštitu životne sredine, poput energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, sanacije vode i pročišćavanja otpadnih voda, ali i na dobrom upravljanju, posebno na opštinskom nivou. Podržali smo i bezbroj projekata na području ljudskih i građanskih prava, slobode medija, civilnog društva, nevladinih organizacija, kao i mnoge druge u raznim sektorima.

eKapija: Ambasada je nedavno objavila poziv za traženje partnera u BiH za promociju trgovine i ulaganja čeških kompanija. Koliki je interes kompanija iz Češke Republike za ulaganje u BiH ekonomiju i kakva su vaša očekivanja od ovog poziva?

- Projekti pomoći u privrednim aktivnostima novi su alat koji Češka koristi za promociju ekonomske saradnje. Program je ove godine pilotiran u nekoliko zemalja poput Japana i Maroka, a od sljedeće godine biće dostupan i u Bosni i Hercegovini. Cilj je pronaći lokalnu partnersku organizaciju s dobrim poznavanjem tržišta BiH, koja bi podržala češke kompanije zainteresovane za pokretanje novog poslovanja. Ambasada bi pokrila dio troškova za ovu uslugu. Nadamo se da bi u BiH ovaj instrument mogao pomoći češkim kompanijama da se bolje nose s izazovima koji proizlaze iz komplikovane administrativne strukture zemlje.

Češke kompanije su uglavnom vrlo zainteresovane za tržište Bosne iHercegovine. Obje naše zemlje imaju značajnu industrijsku tradiciju. Na primjer, postoji ogroman potencijal za saradnju u energetskom i rudarskom sektoru. Istovremeno, češke firme imaju jaku pozadinu u zelenim tehnologijama. Oni su zainteresovani za razvoj projekata u BiH u obnovljivim izvorima energije, obradi vode, upravljanju otpadom ili, u posljednje vrijeme, pametnom prevozu.

eKapija: Prema dostupnim podacima, koji je nivo robne razmjene između Češke i BiH? Što BiH uvozi iz Češke, a što najviše izvozi u Češku?

- Trgovinska razmjena između Češke i Bosne i Hercegovine raste. Približava se nivou od 300 mil EUR godišnje. Međutim, vjerujem da je to i dalje daleko od stvarnog potencijala.

Najvažniji proizvod koji se iz Češke izvozi u Bosnu i Hercegovinu predstavlja tradicionalni proizvod češke industrije - automobili. Ako pogledate strukturu BiH izvoza, automobilske komponente igraju važnu ulogu. Automobilska industrija je sigurno jedno od područja na kojima naše kompanije mogu sarađivati.

Češka izvozi u Bosnu takođe elektroniku i komunikacijske tehnologije. Nadalje, statistika međusobne trgovinske razmjene potvrđuje da su naše zemlje tradicionalna središta hemijske industrije. To uključuje prilike za trgovinu, kao i saradnju u provođenju najviših ekoloških standarda.

eKapija: Ove godine kompanije iz BiH posjetile su uspješne uzgajivače i proizvođače mesa u Češkoj. Jesu li napravljeni konkretni sporazumi i da li je stočarstvo prilika za povećanje saradnje?

- Uopšteno, poljoprivredna i prehrambena industrija vrlo su perspektivno područje saradnje. Konkretno, tokom ove poslovne misije koju je organizovala Ambasada, kompanije iz BiH dogovarale su uvoz stoke nekoliko čeških proizvođača. Misija je dovela i do usklađivanja veterinarskih zdravstvenih potvrda između Češke i Bosne i Hercegovine na ovom području.

Pored trgovine živom stokom, češke kompanije su međunarodno poznate i kao proizvođači naprednih tehnologija prerade hrane. Češka Republika podržava poljoprivredu i prehrambenu industriju u BiH i u okviru svog programa razvojne saradnje.

eKapija: U kojim bi drugim oblastima kompanije iz naše dvije zemlje mogle uspostaviti bolju saradnju?

- Češke kompanije su vrlo zainteresovane za razvoj energetike i rudarstva u Bosni i Hercegovini. Ovo je tradicionalno područje saradnje za naše zemlje. Mnoge elektrane i rudnici u BiH opremljeni su strojevima proizvedenim u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Energetski sektor zasigurno će ostati okosnica ekonomije u BiH, a češke firme spremne su nastaviti tu tradiciju i učestvovati u njenoj modernizaciji.

Sarajevo (Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
Još jedno tradicionalno područje je transportna infrastruktura. Rekao bih da češki tramvaji pripadaju slici Sarajeva onoliko koliko pripadaju slici Praga. Bosna i Hercegovina ima ambiciozne planove za razvoj svojih transportnih sistema i infrastrukture i mislim da su tradicionalni češki proizvođači u najboljem položaju da doprinesu ovom procesu.

eKapija: Koliki je dosadašnji iznos čeških ulaganja u BiH i na koja se područja prvenstveno usmjeravaju sredstva? Koliko čeških kompanija posluje u BiH?

- Moram reći da je broj čeških ulaganja u BiH do sada vrlo ograničen. Nadam se da će ulaganja s vremenom rasti, ali to će ovisiti i o razvoju situacije u Bosni. Bosna i Hercegovina ima vrlo komplikovan sistem javne uprave, pravno okruženje se razlikuje odmjesta do mjesta, a administrativni procesi zahtijevaju mnogo vremena. Nedostatak transparentnosti i korupcija često su problem. Za sada češke kompanije oklijevaju ulagati u Bosnu, imajući u vidu negativno iskustvo nekih kompanija.

Ipak, vjerujem da češke kompanije prepoznaju ogroman potencijal Bosne i Hercegovine. Na tržištu BiH djeluje veći broj čeških firmi i ako se stvari razviju u pravom smjeru, te će se aktivnosti razviti uveće investicijske projekte. Količina čeških ulaganja u regiji raste.

eKapija: Kakav je status projekta traženja izvora geotermalne energije na području Cazina? Realizuje li Ambasada neki drugi projekat korištenja obnovljivih izvora energije?

- Trenutno smo na sredini radova na bušenju. Za nekoliko sedmica trebali bismo znati rezultate hidrauličkih ispitivanja, laboratorijske analize vode i numeričkog modeliranja energije. Na osnovu tih podataka češka firma koja sprovodi ovaj projekt razviće nekoliko scenarija za moguće korištenje geotermalne energije u tom lokalitetu. To bi moglo biti grijanje, poljoprivredne aktivnosti, ali i turizam i banje.

BiH ima značajan potencijal geotermalne energije. Razvoj ovog sektora koči nedostatak podataka. Češka je izabrala obnovljive izvore energije kao jedan od svojih razvojnih prioriteta u BiH. Zelene tehnologije i obnovljivi izvori energije sasvim sigurno su jedna od snaga češke industrije.

eKapija: Prema vašem mišljenju, koje su najveće prednosti BiH kada je riječ o privlačenju investicija? Koji su nedostaci i koja se oblasti mogu poboljšati?

- Vjerujem da je najveća prednost BiH njen ljudski potencijal, jer ima mnogo talentovanih ljudi. Takođe, ima bogatstvo prirodnih resursa i bogatu industrijsku tradiciju. To znači i dostupnost kvalifikovanihi iskusnih radnika.

Ova zemlja ima ogroman potencijal. Ono što bi moglo pomoći stranim ulaganjima je politička stabilnost i jasnija vizija kojim smjerovima se zemlja želi dalje razvijati. Niz reformi, kako u javnom, tako i uključnim industrijskim sektorima, i dalje predstoji. Proces pridruživanja EU biće prilika Bosni i Hercegovini da pojača napore u reformi.

Ovdje govorim iz iskustva vlastite zemlje. Proces pridruživanja bio je vrlo zahtjevan, ali je pomogao Češkoj Republici da provede proces tranzicije i oslobodi svoj ekonomski potencijal. Uzimajući u obzir to iskustvo, Češka je odlučna podržati BiH na njenom putu ka članstvu u EU.

eKapija: Šta smatrate posebno važnim, kapitalnim projektima u BiH u kojima je Češka učestvovala ili u kojima planirate učestvovati?

- Presudno za daljnji razvoj ekonomije u BiH biće razvoj transportnih mreža i modernizacija energetskog sektora. To su oba postupka u kojima su češke kompanije zainteresovane za učešće.

eKapija: Da li se vaš utisak o BiH promijenio otkako ste postali ambasador?

- Zapravo, ne puno. Uvijek sam BiH smatrao državom naših prijatelja, državom bliskom u kulturi i jeziku, zemljom s kojom smo dijelili određeni period naše istorije. Za mene je BiH i zemlja puna prirodnih ljepota - kristalno bistre rijeke, zadivljujućih slapova, očaravajućih planina, kanjona koji oduzimaju dah, jezera, pećinai td. Ali, najviše od svega, Bosna i Hercegovina je za mene zemlja lijepih, prijateljskih i srdačnih ljudi među kojima sam se uvijek osjećao dobrodošao i bio među prijateljima, a to nikad neću zaboraviti.

Nažalost, BiH je i zemlja u kojoj politika vrlo često ne služi svome narodu - svakodnevne prepirke, vještački stvorene političke krize, kontraproduktivni nacionalizam, nemogućnost traženja kompromisa, dok se stvarni problemi zemlje vrlo često zanemaruju.

eKapija: Koje će aktivnosti i projekti biti u fokusu ambasade u narednom periodu?

- U području ekonomskih odnosa, Ambasada planira aktivnosti usmjerene npr. na saradnju u području energetske industrije ili građevinarstva. Želimo učiniti i više u digitalizaciji i ICT-u. Ovaj sektor trenutno ima svojevrsni zamah u Bosni i Hercegovini, što otvara nove mogućnosti za saradnju s Češkom Republikom. Program razvojnih aktivnosti Češke Republike u BiH trenutno je usredotočen na obnovljive izvore energije, obradu vode i efikasne institucije.

Senka Trivić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.