NavMenu

Prvi put u Srbiji demonstriran dron namijenjen tretiranju usjeva iz vazduha - Za 8 ha zemljišta potrebno sat vremena

Izvor: Politika Utorak, 12.11.2019. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Nacionalnog klastera bespilotnih letjelica i bliskih sektora nedavno su u malinjacima oko Kraljeva, u organizaciji Instituta za održivi razvoj, prvi put u Srbiji demonstrirali poljoprivredni dron namijenjen tretiranju usjeva iz vazduha, čija je prodaja počela i u Srbiji.

Bespilotna letjelica Agras T 16 kineske kompanije DJI, koja je najveći svetski proizvođač dronova, isprobana je na lokacijama Konarevo i Gotovac.

Prilikom demonstracije, prema riječima Gorana Iskića iz Aerospray-a, jedne od članica Nacionalnog klastera, pokazalo se da ovaj vazduhoplov za sat vremena može da istretira osam hektara zemljišta, pri čemu je prskanje mnogo efektnije nego kada se to čini ručno, sa zemlje. To je moguće jer se pri prvom letu, bez prskanja, letjelici zadaju granice polja kao i tačke unutar njega koje bi trebalo tretirati.

- Tom prilikom mogu da se u centimetar isključe objekti koji ne zahtjevaju prskanje, poput staza između usjeva. U zavisnosti od toga da li se tretiraju ratarske ili voćarske kulture, procjenjuje se i potrebna količina hemikalija po hektaru, dok program automatski izračunava putanju letjelice unoseći visinu biljke. Pri tom se uračunava i minimalno rastojanje od biljke do letjelice, koje iznosi pola metra što znači da joj dron ne prilazi na manje od te razdaljine - ističe Iskić.

Bilo da se letjelicom rukovodi ručno, ili se pusti da radi automatski, navođenjem preko satelita i 4G signala, u oba slučaja se ostvaruje velika ušteda hemikalija. To je moguće zahvaljujući specijalnim diznama na prskalicama koje ispuštaju mikronske, znatno sitnije kapi nego pri prskanju sa zemlje, pa se hemikalije ne rasipaju. Takve dizne se koriste u Holandiji, Njemačkoj i Kini, a sada i kod nas.

- Primjera radi, kukuruz se iz letjelice prska sa osam do deset litara rastvora, dok bi za prskanje traktorom bilo potrebno čak 400 litara. Za razliku od tretiranja sa zemlje, gdje je čovjek izložen hemikalijama, kod prskanja dronom on je potpuno zaštićen, jer može da se skloni s polja - navodi Iskić.

Zahvaljujući rasporedu elisa, koje nisu smještene u istoj ravni, propeleri agrasa imaju ulogu svojevrsnih ventilatora, koji tečnost ispuštenu iz drona pretvaraju u vrtlog nalik izmaglici. Na taj način, ravnomjerno se natapa list i odozgo i odozdo.

Vazduhoplov je opremljen i integrisanim radarom, koji omogućava registrovanje prepreka u polju, poput stabala, pomoćnih objekata ili stubova za orošavanje, i njihov obilazak u letu. Radar služi i za praćenje terena, pa tako letjelica i na brdovitom području bez problema održava rastojanje u odnosu na tlo.

U slučaju da se dron u toku prskanja prizemlji kako bi se zamijenile baterije i dopunile hemikalije ili voda, u nastavku leta se sam vraća na mjesto s kojeg je spušten i nastavlja dalje da tretira usjeve zadatom trasom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.