Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 12.11.2019.| 11:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Katanac na stotine radnji, kazne teške 1,85 mil KM - Izmjenama Zakona o fiskalnim kasama RS u 2019. povećane novčane kazne

Ilustracija (Foto: CandyBox Images/shutterstock.com)
Inspektori Poreske uprave RS su u proteklih deset mjeseci u okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa privremeno zatvorili stotine radnji, poput trgovina i kafića.

Imali su u tom periodu 3.111 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 1.458 slučajeva utvrdili nepravilnosti za koje su potom izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 1.849.900 KM.

- Inspektori Poreske uprave RS su u okviru ovih kontrola za 363 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanjima od 15 i 30 dana. Naime, za prvih deset mjeseci 2019. izrečeno je 358 mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana i pet mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana - precizirao je za Nezavisne Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Kako je dodao, u sklopu kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu otkrili i 27 neprijavljenih radnika.

- Najviše nepravilnosti u kontrolama evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa utvrđeno je na teritoriji Područnog centra (PC) Banjaluka, koji je i najveći područni centar, dok potom slijede PC Prijedor i PC Doboj sa najviše utvrđenih nepravilnosti - naveo je Maričić.

Poređenje sa istim periodom prošle godine pokazuje da je u 2019. ukupan iznos kazni bio dosta veći, ali je privremeno zatvoreno manje objekata nego lani.

- Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prvih 10 mjeseci 2018. imali ukupno 2.994 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 1.284 slučaja utvrdili nepravilnosti za koje su potom izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 950.750 KM - navode iz Poreske uprave RS.

Za deset mjeseci prošle godine za 427 poreskih obveznika izrečena je privremena zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana, a otkriveno je i 12 neprijavljenih radnika.

- Poredeći periode, evidentno je da je u 2019. godini manji broj izrečenih mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, a povećan iznos izrečenih novčanih kazni u odnosu na isti period 2018. godine, na šta su uticale izmjene Zakona o fiskalnim kasama u 2019. godini kojima su povećane novčane kazne - naveo je Maričić za Nezavisne.

Sa druge strane, i poslodavci ističu da je sve više onih koji posluju potpuno legalno.

- U proteklim godinama mnogo toga se 'iščistilo' i sve više je preduzeća koji posluju po zakonu. Normalno je da se izdaje fiskalni račun i svi oni koji nisu spremni da ga izdaju mislim da ne zaslužuju ni da rade - naveo je za Nezavisne Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Kazne do 16.000 KM, ali mogu biti i duplo veće

Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koje su na snagu stupile 17. jula ove godine, propisano je da su zbog neizdavanja fiskalnih računa kazne za preduzetnike u rasponu od 4.000 do 8.000 KM, za pravna lica od 8.000 do 16.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu od 2.000 do 4.000 KM.

Ukoliko taj poreski obveznik u roku od 72 sata poreskom inspektoru dostavi dokaz o uplati izrečene novčane kazne, neće mu biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana.

U slučaju da poreski obveznik u roku od godinu dana od dana izvršenja prekršaja ponovi isti prekršaj, propisana je dvostruko veća novčana kazna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.