NavMenu

Međunarodna statistička konferencija 14. i 15. novembra u Sarajevu

Izvor: eKapija Utorak, 12.11.2019. 09:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)Ilustracija
Druga Međunarodna statistička konferencija (International Conference on Official Statistics) – ICOS 2019 biće održana 14. i 15. novembra na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA) u organizaciji Zavoda za statistiku Federacije BiH i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

ICOS 2019 je druga po redu međunarodna konferencija o zvaničnoj statistici koja se održava u Sarajevu. Fokus ovogodišnje konferencije je modernizacija i harmonizacija metodologijā za prikupljanje i analizu podataka kao glavnih preduvjeta za donošenje odluka u svim aspektima društvenog razvoja. Učešće je prijavilo oko 200 naučnika, stručnjaka i profesora iz BiH, regiona i svijeta. Na konferenciji će biti prezentirani i novčano nagrađeni istraživački radovi studenata.

Keynote govornici ICOS-a 2019 su svjetska imena iz oblasti statistike: Edwin Diday – Univerzitet Paris Dauphine, Francuska, Ksenija Dumičić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Robert Stehrer, Institut za međunarodne ekonomske studije u Beču, Cesar Cancho, Svjetska banka, Vassilis Monastiriotis – London School of Economics and Political Science i Jasmin Komić, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske.

- Zadovoljstvo nam je što imamo priliku zajedno sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta organizirati drugu po redu Međunarodnu konferenciju o zvaničnoj statistici – ICOS 2019. Ovo je nastavak odlične saradnje na ICOS 2017 na kojoj je učestvovalo preko 200 naučnika i stručnjaka iz BiH, regiona i svijeta. Tokom konferencije prisjetit ćemo se i pokojnog profesora dr Harryja Millera, vrsnoga matematičara i jednog od utemeljivača ove važne inicijative. Dešavanje je otvoreno i za sve korisnike naših podataka, pa pozivam sve zainteresirane da se registruju za učešće na ICOS 2019 već danas - poruka je Emira Kremića, direktora Federalnog zavoda za statistiku.

Pokrovitelj konferencije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a partneri su USAID, Svjetska banka i Agencija za statistiku BiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.