Izvor: eKapija | Utorak, 12.11.2019.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Noć teatra BiH po deseti put 16. novembra - Centralna manifestacija u Zenici

Ilustracija (Foto: Mario Lisovski/shutterstock.com )
Noć teatra 2019. se ove godine održava 16. novembra u 11 evropskih država. Ovogodišnje zemlje učesnice su: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Austrija, Holandija, Češka, Bugarska i Belgija.

Povodom nastupajuće, desete po redu, Noći teatra BiH, održana je konferencija za medije u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Kako je izjavila koordinatorka 10. Noći teatra BiH Merima Handanović, ove godine je na Noć teatra BiH prijavljeno 19 učesnika iz 14 gradova sa ukupno 26 programa.

U okviru programa ovogodišnje Noći teatra BiH, biće izvedeno 10 predstava, upriličene promocije knjiga, otvorenja izložbi, otvorenja festivala, kao i onlajn-teatarske izložbe.

Prema riječima Handanović važno je napomenuti da je 16. novembar i Međunarodni dan tolerancije, te će tim povodom biti upriličena izložba u zeničkom BNP-u "Romi na marginama".

Izvršni producent manifestacije Denis Krdžalić je izjavio kako je velika čast da Bosna i Hercegovina desetu godinu za redom slavi pozorišnu umjetnost upravo u ovom danu, odnosno noći, te da se priključila ovoj značajnoj manifestaciji na evropskom nivou. Kako je izjavio Krdžalić, centralna manifestacija Noći teatra će biti upriličena u Zenici gdje će biti premijerno izvedena predstava "Otelo" Vilijema Šekspira, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Peripetija produkcije Skoplje.

Aleksandar Matrak je izjavio kako Narodno pozorište Republike Srpske, ove godine učestvuje u Noći teatra nastupom na 27. Međunarodnom festivalu pozorišne klasike "Vršačka pozorišna jesen" u Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu.

Narodno pozorište RS svih deset godina učestvuje u Noći teatra i time pokazuje značaj upoznavanja pozorišta i iz druge vizure. Jelena Stojaković je najavila kako Banjalučko studentsko pozorište takođe učestvuje u ovoj manifestaciji i to značajnim koncertom grupe Viva Vox, kojim će biti upriličeno svečano otvaranje festivala "Kestenburg" u Banskom dvoru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.