Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 11.11.2019.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro proizvodnja fotokatalitičkih filtera u banjalučkom Kosmosu - Rusi procijenjuju vrijednost projekta

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekosalv Petričević izjavio je da će banjalučko Privredno društvo Kosmos, nakon definisanja svih modela saradnje sa ruskom kompanijom Kret, početi proizvodnju fotokatalitičkih filtera za prečišćavanje vazduha za domaće, kao i tržište Srbije i EU.

- Model saradnje je takav da bi se proivodnja kućišta i elektroničkog dijela filtera radila u Kosmosu, dok će srce i sam filter biti dostavljen iz Rusije. Ovo je jedinstvena proizvodnja, a sličnih uređaja takvog kvaliteta nema na evropskom tržištu - rekao je Petričević novinarima u Banjaluci nakon razgovora predstavnika Kosmosa i Kreta.

On kaže da su Rusi došli u posjetu radi informisanja o banjalučkoj kompaniji kako bi se išlo dalje u dogovaranje o tehničkim stvarima i određivanja zajedničkog pravca djelovanja.

- Tih filtera ima više vrsta i od njegovih tehničkih svojstava zavisi kojim će pravcem ići realizacija ovog projekta. Treba da dostavimo podatke u vezi sa prostorima u kojima bi se postavljeni takvi filteri - naveo je Petričević.

On je pojasnio da je do ovog sastanka došlo u skladu sa memorandumom koji je delegacija Vlade Republike Srpske krajem avgusta potpisala u Moskvi sa firmom Rosteh, u čijem se sastavu nalazi i Kret.

Direktor Kosmosa Dušan Vještica naveo je da je razgovarano o oblicima saradnje, uslovima koje treba da ispune obje kompanije jer je riječ o vrlo složenom proizvodu.

- Sigurno će biti potrebna i nova ulaganja. Ovaj projekat se zasniva na bazi transfera tehnologije, a ugovorom će se definisati međusobna prava i obaveze, a nije iskuljučeno ni da Kret investira u tehnologije za realizaciju ovog posla - naglasio je Vještica.

Prema njegovim rječima, početkom narednog mjeseca se očekuje da ruska strana dostavi prve uzorke, a da je moguće da u januaru ili februaru dođe do transfera tehnologije i početka proizvodnje.

Zamjenik generalnog direktora Kreta Aleksandar Mitjuškin rekao je da se razmatra plan zajedničke proizvodnje na teritoriji Republike Srpske i da se vrijednost ovog projekta sastoji u tome da se osigura zdravlje stanovništva, jer vrši prečišćavanje vazduha od bakterija, virusa i drugih organskih spojeva.

- Drago nam je što je Vlada Srpske zainteresovana za realizaciju ovog projekta. Trenutno se definiše vrijednost ovog projekta, pa ćemo cifre moći da objelodanimo uskoro - kaže Mitjuškin.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.