Izvor: eKapija+ | Ponedjeljak, 11.11.2019.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kuća 4 iz Banjaluke nagrađena međunarodnom graditeljskom nagradom CEMEX

(Foto: Malina Čvoro)
Kuća 4 iz Banja Luke dobitnica je međunarodne graditeljske nagrade CEMEX, osvojivši treće mjesto u kategoriji Stambene građevine na ovom prestižnom takmičenju koje već više od trideset godina nagrađuje najkvalitetnije građevinske projekte iz cijelog svijeta.

Nezavisni stručni Odbor nagrade na lokalnom je predtakmičenju odabrao Kuću 4 iz Banje Luke arhitektonskog studija 4+ kao predstavnika BiH na međunarodnom izdanju nagrade.

U Meksiku je odabrani projekat konkurisao u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta te na kraju odabran kao jedan od nagrađenih svjetskih projekata među više od 400 prijavljenih projekata.

- Kuća 4 je porodična kuća, izgrađena na uzvišenju među drvećem, s pogledom na grad te pruža mogućnost suživota s prirodom koja je okružuje. Ovo nije prvi put da se takmičimo i osvajamo Graditeljsku nagradu, no svako priznanje, a naročito priznanje struke na svjetskom nivou, za nas je jako važno. Stoga želim zahvaliti CEMEX-u što nam je omogućio predstavljanje našeg projekta - rekla je Malina Čvoro iz arhitektonskog studija 4+.

Direktor kompanije CEMEX Hrvatska Velimir Vilović čestitao je dobitnicima na ovom priznanju i uspjehu u radu:

- Vjerujem da ćete nastaviti s dobrim rezultatima, kreativnim rješenjima i promocijom razvoja graditeljstva i arhitekture, a nadam se i da će vaš dobar primjer slijediti nove generacije graditelja te da ćemo moći podijeliti još mnogo naših nacionalnih, ali i međunarodnih nagrada projektima iz Bosne i Hercegovine. -

Arhitektonski par Čvoro već je nagrađen na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX.

Naime, još 2010. godine njihov je projekat Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru, osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost te 3. nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

Projekti iz BiH već godinama konkurišu na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj deceniji treba istaknuti i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom takmičenju za Graditeljsku nagradu CEMEX.

Nagrađeni projekat Kuća 4 nije jedini iz regije koji je zaslužio ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje; poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru hrvatski je projekat koji je osvojio treću nagradu u kategoriji Javne i poslovne građevine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.