Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 29.10.2009.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske prvi te vrste u regionu: Uvode red u sudsko vještačenje

Zavod za sudsku medicinu RS, koji je počeo s radom početkom ovog mjeseca, prvi je takav u regionu, a prema tvrdnjama direktora Željka Karana, oformljen je sa ciljem konačnog uvođenja reda u oblasti forenzičke medicine i sudskih vještačenja.

Vlada RS izdvojila je milion maraka iz razvojnog programa za rekonstrukciju zgrade u kojoj se danas nalazi Zavod za sudsku medicinu, koji će pak svoje usluge pružati pravosudnim institucijama u RS, ali i onima iz Federacije BiH i zemalja u regionu.

Rezultati Zavoda u protekle tri sedmice, tokom kojih je obavljen veći broj obdukcija, govori da je za njim postojala potreba, no nadležni iz Zavoda obećavaju da će obdukcije leševa predstavljati tek petinu ukupnog posla koji će imati u budućnosti.

Karan, naime, ističe da pored obdukcija Zavod, zahvaljujući visokoobrazovanom kadru i nabavci sofisticirane opreme, već sada može da pruža nastavne usluge studentima Medicinskog i Pravnog fakulteta.

U Zavodu je već aktivna antroploška laboratorija opremljena visokokvalitetnom tehnologijom za analizu skeletih ostataka, a u dogledno vrijeme biće nabavljena i oprema za DNK vještačenja, kako za potrebe sudskih procesa u krivičnim predmetima tako i za potrebe utvrđivanja očinstva u građanskim parnicama.

"Do sada je u medicinskim vještačenjima bilo previše gluposti, anomalija i grešaka, jer su taj posao bez ikakvog reda radili mnogi. Ortoped je u sudovima vještačio povrede zuba, a dječji hirurzi saobraćajne nesreće", pojasnio je Karan.

Zavod za sudsku medicinu RS u Banjaluci potpuno je nezavistan od pravosudnih institucija, policije, te Banjalučkog univerziteta i Kliničkog centra, a u njemu će usluge moći tražiti i obični građani.

"U regionu su ustanove koje su slične Zavodu za sudsku medicinu bile organizacione jedinice uz medicinske fakultete, ali naš zavod je samostalna ustanova, jedino pod ingerencijom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. Ovo je bitno jer se niko ne može žaliti na pristrasnot Zavoda nekoj od strana u postupku", pojasnio je Karan.

I dok su kompletne prostorije Zavoda opremljene visoko sofisticiranom tehnikom, njegov podrum u kojem su smještene sale za obdukciju i antropološka laboratorija, plijeni posebnu pažnju.

Nova sala za obdukciju opremljena je svim pratećima alatima, kao i savremenim stolom za obdukciju, koji je identičan onom iz popularnih forenzičnih američkih serija.

Svojevrsni "čuvar" podrumskih prostorija Zavoda je skelet star više od 2.000 godina, a koji je prema riječima Karana, nedavno ekshumiran iz Kladara kod Šipova.

Ideja za formiranjem Zavoda za sudsku medicinu u kojem trenutno rade trojica specijalista sudske medicine pokrenuta je prije 15 godina, ali nažalost, dugogodišnja ideja je, kako kaže Karan, završavala samo na "šupljim" razgovorima i slijeganju ramena onih od kojih je sve i zavisilo.

U novoformiranom Zavodu za sudsku medicinu RS plan je da u narednom periodu bude formirana i jedna od najsavremenijih DNK laboratorija za forenzičku medicinu u kojoj će biti analizirani biološki tragovi sa mjesta zločina i koja će usluge pružati kolegama iz FBiH i regiona.

"Sve smo ovo uradili kako bismo zaustavili privatluk u oblasti medicinskih vještačenja, no sva naša nastojanja će biti uzaludna ukoliko nadležne institucije i dalje sudske spise budu dostavljale svojim rođacima", zaključio je Karan

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.