NavMenu

Poljska firma kupila dio gradiške fabrike: Organika kupila Inginu spužvaru

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 29.10.2009. 08:03
Komentari
Podeli

Poljska kompanija "Organika" kupila je 28.10.2009. godine na licitaciji za prodaju imovine gradiške fabrike namještaja "Inga" pogon spužvara za 1,5 miliona KM.

"Organika" je u nadmetanju za spužvaru pobijedila ponudivši u startu oko 112.000 KM više u odnosu na najnižu početnu cijenu. Na njihovu ponudu ostali prijavljeni ponuđači Hypo Alpe Adria banka i "Kristal konsaltnig" iz Banja Luke odgovorili su odustajanjem. Time je "Organika" na drugoj licitaciji postala vlasnik dijela "Inge" koji je zakupljivala posljednjih šest godina.

"Naša borba da kupimo spužvaru traje posljednje tri godine, ali zbog nesređenih odnosa između Hypo banke i Inge nismo mogli realizovati naše planove", rekao je Nail Zatović, direktor "Organike".

Zatović je izjavio da se ova investicija poljskoj firmi višestruko isplati, jer je samo za zakup do sada potrošila više od milion KM uz dosadašnje investicije od 1,1 milion KM. On je najavio da "Organika" ima u planu da značajno proširi svoje poslovanje u Gradišci/Bosanskoj Gradišci.

"Organika" je dio poljske grupacije koja ove godine kotira na trećem mjestu po proizvodnji spužve na Balkanu. Ova grupacija posjeduje 12 fabrika, a prošle godine je proizvela 40.000 tona spužve. "Organika BH" je prošle godine iz zakupljenih pogona u Gradišci/Bosanskoj Gradišci samo na mađarsko tržište izvezla proizvode vrijedne dva miliona KM, a Zatović kaže da planiraju širenje i na tržište Hrvatske.

U gradiškim pogonima poljske firme trenutno je zaposleno 68 radnika, a iz menadžmenta su najavili da bi pored programa proizvodnje spužve trebalo da uđu u proizvodnju madraca čime bi i broj radnika bio povećan.

Mirko Marčeta, stečajni upravnik u "Ingi", istakao je da je zadovoljan prodajom spužvare Poljacima zbog toga što ti poslodavci već sada zapošljavaju duplo više radnika, nego što je to prodajnim ugovorom predviđeno. Na jučerašnjoj licitaciji Hypo banka je kupila "Ingino" građevinsko zemljište.

Ni peta licitacija za prodaju građevinskih objekata, te elektroopreme i mašinske opreme "Energetike", dijela banjalučkog "Incela", nije uspjela, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Vrijednost nekretnina i opreme procijenjena je na 15,8 miliona KM, a prema posljednjoj odluci Odbora povjerilaca nisu mogli biti prodati za manje od 75 % tog iznosa, odnosno 11,9 miliona KM. Zora Bulatović-Kremenović, stečajni upravnik "Incela", istakla je da je teško očekivati da se u vrijeme ekonomske krize pojavi veliki investitor i da sasvim sigurno zainteresovani kupci očekuju dalje smanjenje najniže cijene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.