NavMenu

U planu prve elektrane na kinetički pogon u Crnoj Gori

Izvor: Blic Ponedjeljak, 11.11.2019. 13:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Podgorička kompanija World vision corp (WVC) namjerava da, prema riječima jednog njenih od osnivača i suvlasnika Sretena Đuretića, u Crnoj Gori izgradi prve elektrane na kinetički pogon, uz strateškog partnera China Rainbow International Investment (CRIIC).

Đuretić je poručio da ta kompanija s jedne strane raspolaže tehnologijom, a sa druge sposobnim partnerom kineskom državnom firmom CRIIC, spremnom da u Crnoj Gori investira i u elektrane snage veće od 100 megavati (MW).

Đuretić je saopštio Pobjedi da je kinetička energija najjeftinija i najzelenija energija, kao i da će ta kompanija predložiti Vladi da ti energetski objekti na kinetički pogon uđu u zakon o zelenoj energiji.

Đuretić je naveo da je kompanija World vision corp u saradnji sa kompanijom CRIIC, već više od četiri godine pratila razvoj projekta takozvane kinetičke energije njemačko-švajcarskog holdinga Save the Planet i sada je nosilac projekta, a uskoro i licencirani partner za teritoriju Crnu Gore i Srbije.

Prema njegovim rečima, vrijeme povrata te investicije je mnogo brže nego u slučajevima elektrana na druge vidove energije.

- Cijena proizvodnje je u periodu otplate investicije manja od tri centa za jedan kilovat (kW), sa vremenom otplate investicije od svega nešto više od pet godina - rekao je Đuretić.

On je naveo da ti projekti i tehnologija ne zahtijevaju nikakve koncesije, niti subvencije za zelenu energiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.