NavMenu

Samsungova vizija kuće budućnosti - Vještačka inteligencija i mašinsko učenje za novo doba stanovanja

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 11.11.2019. 09:13
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Način na koji spavamo, jedemo i povlačimo se iz svijeta koji nas okružuje spreman je za značajnu preobrazbu, izjavio je prošle sedmice na Web Summitu David Eun, šef ureda za inovacije Samsunga, izvještava Euronews.

Eun je predstavio skicu Samsungove vizije za kuću budućnosti. Cilj je poticanje iskustava na temelju tehnologije i inovacija, rekao je, "onakav kakav nikad prije nismo vidjeli."

S pojavom 5G mreže, postotak priključenih uređaja u kući će i dalje rasti, "a u skoroj budućnosti pitanje neće biti koliko je uređaja povezano. Zapravo će pitanje biti koliko uređaja nije spojeno. "

Ubuduće je "moguće da će gotovo svaki uređaj imati ugrađene glasovne pomoćnike", kaže on. "Do 2023. postojat će oko 8 milijardi uređaja za glasovne asistente".

Kuhinje će postati "inteligentno mjesto koje će porodicama pružiti" planiranje i pripremu obroka kako bi omogućili zdraviji i sretniji način života", rekao je. "One će postati vaš nutricionista, vaš lični kuhar i vaš shopping assistent".

Samsung očekuje da će vaš hladnjak znati koje namirnice imate pri ruci, razumjet će vaše omiljene grickalice i pronaći sastojke koji će odgovarati vašim prehrambenim potrebama. On će to analizirati, sugerirati i prikazati.

- Zamislite svoj hladnjak kao svoj vlastiti lični prehrambeni DJ. A pod DJ-om mislim na jockey dish. -

Zahvaljujući strojnom učenju, kaže Eun, pametna kuhinja mogla bi vam pomoći u kupovini, konzumiranju svježih sastojaka i minimiziranju trošenja hrane.

- Povezani uređaji će raditi zajedno vodeći vas od početka do kraja osiguravajući da vaše posuđe bude u pravom redoslijedu.-

Zamislite da vaša kupaonica stalno provjerava i uzima uzorke ključnih zdravstvenih pokazatelja, rekao je Eun.

- Obični predmeti, poput četkice za zube, ogledala, wc-a, pa čak i podne pločice, zajedno će raditi na snimanju ključnih zdravstvenih pokazatelja u stvarnom vremenu. To će vam moći pružiti cjelovitu sliku kako vam ide - vjeruje Eun.

Kupatilo 2025. "pružit će kontinuirano nadgledanje zdravstvene zaštite, koristeći snažni AI (umjetna inteligencija) za obradu podataka, omogućavajući rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema i čak vas odmah povezuje sa liječnikom."

Vaš televizor neće biti samo za gledanje filmova i emisija - to će biti prozor u svijet koji vas povezuje s onima koje volite kao da su u istoj sobi - kaže Eun.

Razmislite o potencijalu da unesete video u dom na impresivniji način, kaže, "zamislite dnevni boravak koji vas može u potpunosti uroniti u akciju, smještajući vas unutar stadiona okružen drugim navijačima koji vrište."

- Jednog dana u budućnosti, nakon dugog radnog dana, lako biste mogli provesti večer, gledajući današnji zalazak Sunca na plaži na Havajima. -

Ova će iskustva biti omogućena fuzijom hardverskog softvera i usluga, kaže Eun.

Vaš usisavač mogao bi "postati vaš lični zaštitar, osiguravajući da su svi i sve što vam je važno sigurno".

- Možda će on postati lični paramedik, resurs potreban u svijetu s rastućom starijom populacijom.

- Kuća budućnosti će nam također omogućiti da učinkovitije razumijemo nivo potrošnje, moći će analizirati okoliš svake prostorije, obavještavajući vas o tome gdje gubite energiju - kaže Eun.

Eun je pozvao javnost da sudjeluje u onome što vidi kao priliku za preduzetnike, startapove i tvrtke da zajedno stvore ta buduća iskustva u kući.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.