Izvor: Tanjug | Subota, 09.11.2019.| 11:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska unija razmatra ukidanje finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj

Ilustracija (Foto: Sarapinas Valeriy/shutterstock.com)
Evropska unija trebalo bi da obustavi finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj, ocijenili su u zajedničkom saopštenju ministri finansija bloka.

Kako navodi Reuters, to je prvi put da su ministri finansija EU podržali deklaraciju u kojoj se poziva na okončanje finansiranja svih fosilnih goriva, s obzirom na to da su ranije to tražili samo za fabrike na ugalj. Britanska agencija ocjenjuje da je ovo korak usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena.

Ministri finansija EU pozvali su Evropsku investicionu banku (EIB) i druge sjvetske finansijske institucije, kao što je Svjetska banka da obustave finansiranje projekata sa fosilnim gorivom, posebno one koji uključuju čvrsta fosilna goriva, uzimajući u obzir održivi razvoj i energetske potrebe, uključujući energetsku bezbjednost partnerskih zemlja.

Političku deklaraciju treba da podrži zvanična odluka borda EIB u kojem su predstavnici svih 28 zemalja EU, a koji će narednu sednicu održati 14. novembra.

Odluka EIB o ukidanju finansiranja fosilnih goriva očekivala se prošlog mjeseca, ali je odložena zbog podjela unutar EU, tačnije zbog toga što su pojedinje zemlje, uključujući Njemačku, Italiju i Poljsku, željele da se finansiranje nastavi.

Reuters navodi da bi potpuno ukidanje finasiranja projekata sa fosilnim gorivom moglo bi da zaustavi investicije Evropske investicione banke u vrijednosti od više milijardi evra u takve projekte. EIB je prošle godine izdvojila skoro 2 mlrd EUR za projekte koji uključuju fosilna goriva. Prema podacima te institucije, od 2013. godine takve investicije dostigle su 13,4 mlrd EUR.

- Ipak, gasni projekti u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim zemljama, partnerima EU mogli bi i dalje da budu finansirani, nakon što je Mađarska tražila njihovo izuzeće iz straha da bi te zemlje u suprotnom mogle da se oslone na Rusiju - navodi se u povjerljivom dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Uprkos tome što je glavni finansijer projekata širom svijeta namijenjenih za borbu protiv globalnog zagrevanja, EU finasira i fosilna goriva, dok većina njenih zemalja podržava gasne projekte, kako bi smanjile oslanjanje na nuklearnu energiju ili ugalj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.