Izvor: Klix | Subota, 09.11.2019.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Ilidža i Ministarstvo saobraćaja KS potpisali sporazum o pravima na gradnji pruge Ilidža-Hrasnica - Radovi kreću 2020.

U Općini Ilidža u petak, 8. novembra, je potpisan Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica. Sporazum su potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i načelnik Ilidže Senaid Memić.

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža – Hrasnica uskoro počinje realizaciju.

Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo.

Strane potpisnice su saglasne da je procijenjena investiciona vrijednost projekta 40 miliona KM. Općina Ilidža ovim sporazumom se obavezala da će sufinansirati projekat izgradnje tramvajske pruge u iznosu do 25 posto investicione vrijednosti, a u skladu sa raspoloživim mogućnostima, te da će riješiti imovinsko-pravne odnose kao i pribaviti građevinske dozvole za tramvajsku prugu i potrebne saglasnosti za izvođenje radova.

Ministarstvo se obavezalo da će sa Ministarstvom finansija KS pokrenuti proceduru vanjskog zaduživanja za obezbijeđenje finansijskih sredstava iz kredita sa garancijom države BiH za realizaciju ovog projekta.

- Općina Ilidža već dugi niz godina intenzivno radi na izvedbenom planu projekta pruge Ilidža-Hrasnica. Tramvajski saobraćaj je ekološki najbolji i najkvalitetniji vid saobraćaja u većini zemalja. Sa Vladom Kantona imamo zajednički interes, a to je, da san građana Ilidže više od 40 godina da će se napraviti tramvajska pruga postaje java. Dogovor je da iduće godine počinjemo sa radovima - izjavio je Memić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.