Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 10.11.2019.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odbijena ponuda Pavgorda za kupovinu bijeljinske šećerane - Ne daju fabriku ispod 7 mil KM

(Foto: mojo cp/shutterstock.com)
Skupština povjerilaca nije u petak, 8. novembra, prihvatila ponudu Pavgorda iz Foče da kupi bijeljinsku Šećeranu za 5 mil KM, a ovu fabriku šećera, ističu, neće prodati ispod 7 mil KM.

- Većinom je procijenjeno da je ponuda relativno niska imajući u vidu da je posljednja ponuđena cijena ove fabrike bila 10 mil KM - istakao je za Nezavisne Faik Muhić, predstavnik većinskog broja povjerilaca Šećerane.

Prema njegovim riječima, Skupština je donijela odluku da stečaj traje već dugo i da bi trebalo ubrzati prodaju ove fabrike i okončati je u kraćem roku, te su, kako kaže, ovlašteni Odbor povjerilaca i stečajni upravnik da objave novu licitaciju. Kako navodi, fabrika će se i dalje prodavati kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine, samo što će se taj postupak sada pokušati ubrzati.

- Prva licitacija će krenuti od sljedeće niže cifre, a to je 9,5 mil KM, a onda će za slučaj eventualno neuspješne licitacije svaka naredna biti smanjivana za 500.000 KM sve do najniže cifre, koja je određena na iznos od 7 mil KM - naglasio je Muhić, te dodao da ukoliko neko u međuvremenu da svoju ponudu i uplati akontaciju od 50.000 KM, Odbor povjerilaca će odmah donijeti odluku o prihvatanju ponude.

Nebojša Matić, stečajni upravnik bijeljinske Šećerane, kazao je za Nezavisne da je ponuda Pavgorda bila izuzetno kvalitetna.

- To je jedini ponuđač do sada koji je uplatio depozit i koji je naveo da će ostatak iznosa uplatiti na dan potpisivanja ugovora. Da je prihvaćena njihova ponuda - za dva dana bi bilo pet miliona na računu - rekao je Matić.

Kako dodaje, potraživanja Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS iznose 1.300.000 KM i oni će biti namireni u cijelosti kada dođe do prodaje Šećerane.

- Ostali povjerioci iz opšteg isplatnog reda će se namirivati u zavisnosti kolika bude stečajna masa - istakao je Matić te dodao da nije poznato kada će biti okončan postupak.

Kako je rečeno, u petak je za ponudu Pavgorda glasalo 24,2% prisutnih članova Skupštine povjerilaca, 12% je bilo protiv, a 63,45% uzdržano.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.