NavMenu

Analiza MMF-a pokazuje ko su najveći dužnici u BiH - Da li država ima jednak odnos prema privatnom i javnom sektoru?

Izvor: N1 Nedjelja, 10.11.2019. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Oko 80.000 zaposlenih radi u većinski javnim preduzećima. Takvih je 548 u cijeloj BiH, a njihov ukupan dug prešao je 8 mlrd KM.

- U strukturi dugoročnih obaveza svakako dominiraju dugoročni krediti, dok u strukturi kratkoročnih obaveza imamo značajno učešće poreskih obaveza i obaveza prema dobavljačima što neminovno ima uticaj i na likvidnost realnog sektora - izjavila je Bobana Čegar iz MMF-a.

Samo dio tog duga odnosi se na onaj prema Upravi za indirektno oprezivanje.

- Naš najveći dužnik duži niz godina je GRAS Sarajevo čiji dug u ovom trenutku iznosi 21,7 mil KM. Sarajevska pivara je takođe jedna od međutim to se preduzeće nalazi u reprogramu duga - kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

GRAS je na drugom mjestu po nivou ukupnog zaduženja. Iza njega se nalazi niz rudnika, a ispred jedino Željeznice FBiH. Trenutni dug ovog preduzeća prema podacima MMF-a prelazi 203 miliona.

- Oko 500 miliona su krediti po osnovu obnove željezničke infrastrukture, nabavka teretnih vagona iz portugalskog kredita i dug prema Poreskoj upravi. Nemoguće je očekivati da Željeznice FBiH prave koridor 5C iz vlastitih sredstava, a da se isti takav cestovni gradi od akciza - poručio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Stanje u javnom sektoru je poražavajuće jer preduzećima upravlja partijski, a ne stručni kadar saglasni su stručnjaci.

- Za mene ne bi bilo ništa neobično, naprotiv bilo bi jako afirmativno da jedno neko državno preduzeće vodi inostrani menadžer - ocijenio je Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Ključno je pitanje, da li država ima jednak odnos prema privatnom i javnom?

- Za državna preduzeća nema stečaja, za njih postoje subvencije, državna preduzeća nemaju obavezu da transferiraju dividendu, državna preduzeća mogu računati na fiskalne poticaje - smatra Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Malo je privrednih subjekata u BiH koja MMF ocjenjuje kao finansijski zdrava. Među prvih deset nalazi se pet komunalnihi preduzeća i dvije veterinarske stanice. Najveće zdravo javno preuzeće je Igman Konjic.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.