Izvor: N1 | Nedjelja, 10.11.2019.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Analiza MMF-a pokazuje ko su najveći dužnici u BiH - Da li država ima jednak odnos prema privatnom i javnom sektoru?

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Oko 80.000 zaposlenih radi u većinski javnim preduzećima. Takvih je 548 u cijeloj BiH, a njihov ukupan dug prešao je 8 mlrd KM.

- U strukturi dugoročnih obaveza svakako dominiraju dugoročni krediti, dok u strukturi kratkoročnih obaveza imamo značajno učešće poreskih obaveza i obaveza prema dobavljačima što neminovno ima uticaj i na likvidnost realnog sektora - izjavila je Bobana Čegar iz MMF-a.

Samo dio tog duga odnosi se na onaj prema Upravi za indirektno oprezivanje.

- Naš najveći dužnik duži niz godina je GRAS Sarajevo čiji dug u ovom trenutku iznosi 21,7 mil KM. Sarajevska pivara je takođe jedna od međutim to se preduzeće nalazi u reprogramu duga - kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

GRAS je na drugom mjestu po nivou ukupnog zaduženja. Iza njega se nalazi niz rudnika, a ispred jedino Željeznice FBiH. Trenutni dug ovog preduzeća prema podacima MMF-a prelazi 203 miliona.

- Oko 500 miliona su krediti po osnovu obnove željezničke infrastrukture, nabavka teretnih vagona iz portugalskog kredita i dug prema Poreskoj upravi. Nemoguće je očekivati da Željeznice FBiH prave koridor 5C iz vlastitih sredstava, a da se isti takav cestovni gradi od akciza - poručio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Stanje u javnom sektoru je poražavajuće jer preduzećima upravlja partijski, a ne stručni kadar saglasni su stručnjaci.

- Za mene ne bi bilo ništa neobično, naprotiv bilo bi jako afirmativno da jedno neko državno preduzeće vodi inostrani menadžer - ocijenio je Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Ključno je pitanje, da li država ima jednak odnos prema privatnom i javnom?

- Za državna preduzeća nema stečaja, za njih postoje subvencije, državna preduzeća nemaju obavezu da transferiraju dividendu, državna preduzeća mogu računati na fiskalne poticaje - smatra Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Malo je privrednih subjekata u BiH koja MMF ocjenjuje kao finansijski zdrava. Među prvih deset nalazi se pet komunalnihi preduzeća i dvije veterinarske stanice. Najveće zdravo javno preuzeće je Igman Konjic.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.