NavMenu

Ovsene pahuljice su nova Nokia za Finsku?

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 11.11.2019. 09:59
Komentari
Podeli
(Foto: Daria Vasilyeva/shutterstock.com)
Finska Nokia dugo vremena držala je poziciju vodećeg brenda mobilnih telefona širom svijeta, a još uvijek ima onih koje besprekorno služe njihove Nokie, stare više od 10 godina. Ipak, nakon što je Nokiu 2013. godine kupio Microsoft, vodeća pozicija je izgubljena. Sada Finska traži novi proizvod koji će je izdići iz mase drugih kao što je nekada Nokia bila u moru drugih brendova.

Finska kao "ovsena supersila"

Finski poljoprivrednik i član organizacije Copa Cogeca, Maks Šulman, misli kako bi to mogle da budu finske zobene pahuljice. Naime, ova žitarica ima odlične uslove na krajnjem sjeveru zemlje. Sezona rasta vrlo je kratka, ali intenzivna. Dvije trećine godišnje dnevne svetlosti uglavnom se odnosi na, zapravo kratko letnje razdoblje, navodi bauernzeitung.at. Ovas se tamo sije u maju, a žanje u avgustu i septembru. Ljeti sunce u južnoj Finskoj sija do 19 sati, a zbog arktičke zime manja je potreba za pesticidima i herbicidima.

Ovakvi uslovi Finsku čine "ovsenom supersilom", kaže naučnik, doktor Veli Hietaniemi.

Ovas je žitarica bez glutena

Maks Šulman u južnoj Finskoj posjeduje farmu Stor-Tötar Gård (Gård znači farma) koja se proteže na 300 hektara poljoprivrednog zemljišta i šuma, a godišnje proizvede 500 tona poljoprivrednih proizvoda. Glavni usjev mu je zob ili ovas koji inače ne sadrži gluten i kao takav sve je popularniji. A osim brašna, prerađuje se u ovsene pahuljice i mnoge druge proizvode od ove hranjive žitarice.

Prošle, 2018. godine prosječni Finac pojeo je više od sedam kilograma ovsa. Finski farmeri već sada proizvode 14 odsto od ukupne količine evropske kvalitetne zobi.

I Šulman i Hietaniemi u uzgoju ovsa vide puno potencijala za budućnost, posebno zbog toga što zob ne sadrži gluten. Uvjereni su da će, poput Nokia telefona, i proizvodi od zobi, svih vrsta, postati sledeći finski izvozni hit.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.