Izvor: biznis.ba | Petak, 08.11.2019.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U BiH nastavljen privredni rast po umjerenim stopama od oko 3% godišnje

(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Bosni i Hercegovini je nastavljen gospodarski rast po umjerenim stopama od oko 3% godišnje, koje nisu dovoljne za bržu razvojnu konvergenciju, s obzirom na to da BiH dostiže tek 31% prosječne razine razvoja EU, istaknuto je u četvrtak, 7. novembra, tokom prezentacije o ključnim makroekonomskim neravnotežama u BiH, u okviru Međunarodne istraživačke konferencije "Makroekonomske neravnoteže i konveregcija sa EU", koju je u Sarajevu u saradnji sa USAID-om organizovala Centralna banka BiH.

Rast se ostvaruje uz makroekonomske neravnoteže koje su izražene u odnosima s inozemstvom, na tržištu rada i uz dugoročno nepovoljnu strukturu investicija.

Visoka stopa strukturne nezaposlenosti, negativna demografska kretanja i niske stope sudjelovanja radne snage ograničavaju potencijalni rast privrede u dugom roku, a učinak rada na potencijalni rast smanjivaće se zbog starenja stanovništva i iseljavanja.

Deficit tekućeg računa platne bilance BiH i neto stanje međunarodnih ulaganja izlaze izvan okvira koji su indikatorima makroekonomskih neravnoteža u EU određeni kao održivi.

– Ovo samo po sebi ne predstavlja ozbiljnu neravnotežu, jer je karakteristično za zemlje u razvoju, te je potrebno uzeti u obzir način finansiranja deficita – rečeno je, između ostalog, na konferenciji.

Naglašeno je da u BiH privatni sektor nije prekomjerno zadužen i nema indikatora unutarnjih neravnoteža koji bi ukazivali na prekomjernu domaću potražnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.