Izvor: eKapija | Petak, 08.11.2019.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grčka daje pasoš za 600.000 EUR

(Foto: Irina Milošević)
Kako bi privukla bogate investitore i ubrzala ekonomski rast zemlje, Grčka će svima koji plate 100.000 evra dati svoje prebivalište i pasoš, prenosi BiznisInfo.

Vlada u Atini muči se s pronalaskom novih načina za rast privrede od početka svog mandata te se, kako piše Bloomberg, sjetila tzv. non-dom programa.

Riječ je o statusu osobe koja živi u određenoj državi, no ne treba plaćati porez na novac zarađen izvan države, a inače je veoma popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ipak, budući da ta ostrvska država vrlo skoro više neće biti članica Evropske unije, Grčka bi time postala primamljiva opcija.

Novim bi programom investitori koji bi se preselili u Grčku platili 100.000 evra jednokratnog "poreza" i još 20.000 evra za svakog člana porodice, prenosi Novar.hr.

Morali bi provesti najmanje 183 dana godišnje u Grčkoj te bi trebali investirati 500.000 evra u grčku privredu tokom prve tri godine svog boravka tamo.

Investitorima koji bi u Grčku uložili 1,5 mil EUR plaćanje prebivališta bi se smanjila na pola, dok bi investicija od 3 mil EUR značila da bi ih grčki pasoš, odnosno onaj Evropske unije, koštao 25.000, umjesto 100.000 EUR.

Kako buduće vlade ne bi promijenile uslove, uvedena je i klauzula koja to onemogućava, a program će trajati 15 godina.

Drugi, i odvojeni, prijedlog je osmišljen kako bi se privukao što veći broj kompanija u Grčku. On, pak, znači da bi neka firma trebala platiti jednokratni 15-postotni porez za sjedište u toj članici EU.

Iako različita, oba plana za cilj imaju poticanje investicija u tehnološki sektor, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje poreza za osobe na upravljačkim pozicijama kompanija te privlačenja što većeg broja ljudi u Grčku budući da se i ona muči s odljevom mozgova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.