Izvor: Indikator | Petak, 08.11.2019.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

DŽINDIĆ: Sporno 10 tačaka u ponudi Kineza za Aluminij

Nermin Džindić (Foto: fbihvlada.gov.ba)
Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, rekao je u četvrtak, 7. novembra, na konferenciji za medije u Sarajevu da je Vlada usvojila informaciju o memorandumu MTA Fonda iz Kine, koji je zainteresiran za strateško ulaganje u mostarski Aluminij.

On je pojasnio da je Vlada ovlastila premijera Fadila Novalića da nastavi pregovore s ovim fondom, ali da postoji 10 spornih tačaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati.

Među tim tačkama je, kako je pojasnio, mirovanje ukupnog duga na određen period, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i finansijskom paketu ulaska.

– Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po megavat satu u periodu od deset godina, a Vlada FBiH to ne može garantirati jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traženo je i odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina plona, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina, traže produženje garantirane cijene električne energije – kazao je Džindić za Avaz.

U više tačaka tražene su garancije za kreditne aranžmane, za šta Vlada FBiH, prema riječima Džindića, nema nadležnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.