Izvor: Indikator | Petak, 08.11.2019.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo ostaje bez letova za Cirih

Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)
Iz Sarajeva više neće biti letova za Cirih, jer je Swiss International Air Lines odlučio ukinuti sezonske ljetne letove za glavni grad BiH i Zagreb kako navodi Ex-Yu Aviation, ova odluka slijedi planirani prekid cjelogodišnjeg pružanja usluga u Nišu od 29. novembra.

- Švajcarska redovno pregledava svoju mrežu ruta radi mogućih prilagodbi i daljnjeg razvoja kako bi se osiguralo da naša flota aviona bude raspoređena što je moguće učinkovitije. Glavna razmatranja u tim aktivnostima uključuju trenutnu potražnju, razvojni potencijal koji nude pojedine rute i konkurentsko okruženje. Kao dio ovih nastojanja da optimiziramo našu mrežu ruta u cjelini, odlučili smo prekinuti uslugu za Sarajevu i Zagreb kao ljetni raspored od 2020. godine - rekli su iz Swiss International Air Lines.

Swiss International Air Lines pokrenuo je letove iz Ciriha do Zagreba i Sarajeva u ljeto 2015. godine tokom cijele godine, međutim, obje su bile smanjene na sezonske operacije u sljedećoj godini, a njihove frekvencije prorijeđene.

Tokom protekle ljetne sezone Swiss International upravljao je sa tri sedmična leta za Zagreb, a dva leta za Sarajevo. Avionska tvrtka će zadržati svoju prisutnost na hrvatskom tržištu uz nastavak sezonskog jednodnevnog leta između Ženeve i Pule od 20. juna 2020. Nastaviće zajednički rad na dvije dnevne usluge Croatia Airlinesa između Zagreba i najvećeg švajcarskog grada. S druge strane, Švajcarci više neće održavati rutu za Bosnu i Hercegovinu, a Sarajevo više neće biti povezano sa Cirihom.

Kao odgovor, Lufthansa, čija je matična tvrtka vlasnik švajcarskog nacionalnog avioprevoznika, zakazala je drugi dnevni let između Minhena i Sarajeva, počevši od sljedeće ljetne sezone.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.