Izvor: Večernje novosti | Četvrtak, 07.11.2019.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinički centar Srbije dobio aparat koji otkriva leukemiju za nekoliko sati

Ilustracija (Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)
Klinički centar Srbije dobio je aparat za dijagnostikovanje leukemije, limfoma i imunoloških poremećaja. Na novom, najsavremenijem, potpuno digitalizovanom protočnom citometru može da se analizira gotovo duplo više parametara nego na starom aparatu, što omogućava da se, recimo, leukemija otkrije iz manjeg uzorka nego dosad, i to za samo nekoliko sati.

Novi protočni citometar instaliran je u Laboratoriji za imunofenotipizaciju i protočnu citometriju Klinike za hematologiju, Polikliničko-dijagnostičko odjeljenja KCS. Trebalo bi da dođe i instruktor iz Njemačke za naprednu obuku na novoj tehnologiji.

- Instrumenat nove generacije, u odnosu na onaj koji smo nabavili 2004. godine, mnogo je senzitivniji i pouzdaniji, i mnogo brže analizira nekoliko miliona ćelija prilikom analize uzoraka - objašnjava za Novosti profesor dr Andrija Bogdanović , šef odsjeka za visokospecijalizovanu hematološku dijagnostiku u KCS. - On, takođe, daje i mnogo šire i detaljnije informacije o ćelijskom sastavu ispitivanog uzorka. Pošto ovaj instrument omogućava analizu velikog broja ćelija uzorka u kratkom vremenskom periodu, to omogućava brzo dobijanje rezultata i postavljanje dijagnoze.

Bolji protočni citometar od ovog ne postoji u kliničkoj praksi ni u jednoj bolnici u svijetu. Na njemu može da se analizira 10 parametara, a na onom koji je KCS dosad imao - šest.

- Na ovom aparatu može se procjeniti da li uopšte postoji leukemija, recimo, i koji tip je u pitanju: mijeloidna ili limfoblastna, kao i specifičnosti akutnih i nekih hroničnih leukemija - kaže profesor Bogdanović. - To je prvenstveno dijagnostički aparat, ali se koristi i za praćenje efekata terapije. Na njemu se, takođe, radi i procjena kvaliteta uzorka matičnih ćelija iz periferne krvi za transplantaciju, bilo da je ona autologna, kada se uzimaju ćelije pacijenta, ili alogena, sa ćelijama donora. Određuje se i precizno vrijeme prikupljanja matičnih ćelija bolesnika odnosno donora. Na ovom aparatu može da se prati i odgovor na primjenjenu imunosupresivnu terapiju kod bolesnika sa transplantiranim srcem.

Stari aparat je morao da se "hrani", a novi sam čita 30 epruveta, s tim što se analiza rezultata i dalje radi "peške". Iako veoma skup, ovaj aparat je, prema riječima profesora Bogdanovića, izrazito koristan i za reputaciju zdravstva Srbije, jer omogućava da postanu regionalni centar za ovu vrstu dijagnostike, i rade u rangu sa najprestižnijim evropskim klinikama.

Direktor Kliničkog centra Srbije profesor dr Milika Ašanin kaže da će novim aparatom hematološka dijagnostika u Kliničkom centru Srbije biti na najvišem nivou, u rangu najpoznatijih svjetskih klinika.

- Klinički centar Srbije, kao ustanova koja teži najboljim metodama liječenja i dijagnostike, kao i uvođenju najsavremenijih dostignuća dobre kliničke prakse, zahvaljujući razumijevanju Ministarstva zdravlja, najzad ima i nov protočni citometar, koji se koristi u najboljim klinikama u svijetu - kaže Ašanin.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.