NavMenu

U rudarstvo u Srbiji biće uloženo 3 mrld USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.11.2019. 14:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodna konferencija o mineralnim resursima u Srbiji "Pokretačka snaga ekonomskog razvoja" okupila je gotovo 250 stručnjaka iz oblasti koji su pokrenuli značajne teme poput inovacija, finansiranja, kao i uticaja na lokalne zajednice.

Pomoćnik mininstra rudarstva i energetike Ivan Janković rekao je da će u Srbiji biti uloženo skoro 3 mlrd USD u narednih šest godina u otvaranje rudnika Čukaru peki kod Bora i rudnika Jadar kod Loznice, kao i u RTB Bor.

- Sa početnim ulaganjima od blizu 500 mil USD za otvaranje rudnika Čukaru peki od strane kompanije Rakita (Zijin), zatim za otvaranje rudnika Jadar preko 1 mlrd USD od strane kompanije Rio Tinto, kao i predviđenim ulaganjima od 1,26 mlrd USD u RTB Bor i rudnik Majdanpek dolazimo do blizu 3 mlrd USD koji će biti investirani u sektor rudarstva u narednih šest godina - rekao je Janković i dodao da se ta ulaganja odnose samo na metalične mineralne sirovine.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je da će zbog investicije kineskog Zijina u RTB Bor i nalazište Čukaru peki budžet tog grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godine, kao i da će Bor imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Srđan Gavilović komercijalni menadžer u kompaniji Rio Tinto istakao je da rudarstvo može ubrzati ekonomiju, kao i da kompanija Rio Tinto želi da osim rudnika kod Loznice u Srbiji otvori i postrojenje za preradu.

- Prerada minerala se obično ne dešava u zemlji u kojoj se mineral vadi, a mi smo uložili dosta u to da i prerada bude u Srbiji - istakao je Gavilović.

Stphen Ndegwa, menadžer Svjetske banke za Srbiju, istakao je da rudarstvo ima veliki potencijal za rast, ali da je Srbiji potrebna reforma u rudarstvu i bolja saradnja privatnog i javnog sektora.

- Srbija ima šansu da bude lider u ovoj oblasti, ali je ključno pitanje da li je spremna za to. Može biti vodeći dobavljač za litijum i bakar. Jadar i Čukaru peki omogućiće da prihodi od rudarstva sa 2% BDP dođu na 5% BDP - istakao je Ndegwa i dodao da bi Vlada trebalo da napravi Nacionalnu strategiju za rudarstvo koja će pozicionirati Srbiju kao konkurenta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.