Izvor: Indikator | Četvrtak, 07.11.2019.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD prognozira umjereni ekonomski rast na zapadnom Balkanu

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prognozira umjereni ekonomski rast u zemljama zapadnog Balkana, usljed slabijeg globalnog ekonomskog izgleda i usporavanja ekonomije u Evrozoni, prenosi Indikator.

Prema posljednjem izvještaju EBRD-a o regionalnim ekonomskim izgledima, na zapadnom Balkanu je u prvoj polovini ove godine je došlo do pada za jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, sa izuzetkom Kosova i Sjeverne Makedonije.

Ekonomija u BiH usporena je u 2019. godini, uz rast domaćeg bruto proizvoda od 2,7%, za razliku od prošlogodišnjeg rasta od 3,6%.

EBRD navodi da je do pada došlo, prije svega, zbog sporijeg rasta izvoza i bržeg rasta uvoza.

U BiH se očekuje porast na 3,5% sljedeće godine, a rizik predstavljaju nesigurnost u vezi sa sprovođenjem neophodnih reformi i usporavanje ekonomskog rasta u Eurozoni.

Prema novom izvještaju, u samoproglašenom Kosovu došlo je do porasta BDP-a na 4,2%, u odnosu na prošlogodišnjih 3,8% i očekuje se dalji rast, dok je u Crnoj Gori došlo do usporavanja rasta BDP-a tokom ove godine.

Rast BDP-a u Srbiji je usporen u prvoj polovini godine, kao rezultat stagnacije u poljoprivredi i pada industrijske proizvodnje.

Očekuje se da će se ekonomija u Srbiji proširiti na 3,2% ove godine, uz porast na 3,5% u 2020. godini.

U Sjevernoj Makedoniji, ekonomija je nastavila da raste nakon oporavka od političke krize 2017. godine i očekuje se da će ove i sljedeće godine dostići 3,2% BDP-a.

Iako je došlo do usporavanja ekonomskog rasta, priliv stranih direktnih investicija u regionu je i dalje jak, usljed povoljnog geopolitičkog položaja, obučene radne snage i manjih plata nego u centralnoj Evropi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.