Izvor: Beta | Četvrtak, 07.11.2019.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU i Kina postigle dogovor - Zaštita 100 oznaka geografskog porijekla sa obje strane

Šampanjac je jedan od zaštićenih proizvoda (Foto: Juan Nel/shutterstock.com)
Evropska unija (EU) i Kina zaključile su pregovore o bilateralnom sporazumu o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porijekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porijekla u EU od imitacije i uzurpacije.

Očekuje se da taj važan sporazum rezultuje uzajamnim trgovinskim koristima i tražnjom visokokvalitetnih proizvoda na obje strane.

Isporučivanjem obećanog na posljednjem samitu EU-Kina u aprilu, taj sporazum predstavlja konkretan primjer saradnje EU i Kine i odražava otvorenost i privrženost obje strane međunarodnim pravilima kao osnovi trgovinskih odnosa, saopštila je Evropska komisija (EK).

Kina je drugo po veličini tržište za poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU, čija je vrijednost za 12 meseci (septembar 2018 - avgust 2019) dostigla 12,8 mlrd EUR. Takođe je drugo po veličini tržište za izvoz proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla iz EU, koji čine 9% vrijednosti izvoza.

Za evropske proizvođače hrane i pića, Kina je tržište sa velikim potencijalom, sa rastućom srednjom klasom sklonom poznatim, visokokvalitetnim evropskim proizvodima.

Kina, kako je navela EK, ima i veoma dobar sistem zaštite geografskog porekla. Lista EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla, koji će biti zaštićeni u Kini, uključuje šampanjac, feta sir, irski viski, porto, poljsku votku, dok su na kineskoj listi pirinač Panjin, Anji beli čaj.

Očekuje se da sporazum stupi na snagu prije kraja 2020.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.