NavMenu

Grad Sarajevo raspisao poziv za prijavu inovativnih rješenja u spriječavanju bacanja hrane

Izvor: eKapija Srijeda, 06.11.2019. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pozvali su pojedince, organizacije civilnog društva, akademske institucije, privatni sektor i medije da kandidiraju svoje ideje za praktična, primjenjiva i inovativna rješenja na temu "Kako promijeniti navike i prakse koje dovode do bacanja hrane i/ili pretvoriti otpad od hrane u nešto korisno?"

Od učesnika se očekuje da ponude inovativne i izvodljive ideje i rješenja, u smislu mijenjaja navika proizvođača i/ili potrošača, kako bi se smanjilo ili spriječilo bacanje hrane, zatim podizanja svijesti o potrebi pametnijeg pristupa u planiranju i kupovini hrane, kao i povezivanja proizvođača i potrošača.

Također se očekuju i rješenja za kompostiranje i odlaganje otpada od hrane, kao i pravne intervencije koje bi olakšale doniranje hrane.

Pritom bi trebali svoje predloženo rješenje dokumentovati i fotografijama i video materijalom, prenosti Startbih.ba.

Predložene aplikacije će se ocjenjivati u skladu sa četiri osnovna kriterija: kvalitet, originalnost i izvodivost, te zero-waste rješenje koje nudi način da se hrana ponovo koristi.

Učešćem aplikanti dobivaju priliku pokazati kreativnost i inovativnost, promovirati svoje ideje i takmičiti se za novčane nagrade. Prvo mjesto donosi 3.000, drugo 2.000 a treće 1.000 USD.

Na inicijativu Grada Sarajeva i UNDP-a, otpad od hrane koji postaje globalni problem, bila je jedna od glavnih tema na nedavno održanoj konferenciji Unlimited Sarajevo 2019.

Naime, oko 30 % ili 1,3 milijarde tona proizvedene hrane se nikada ne iskoristi.

Proizvedena, a neiskorištena hrana, koja završi kao otpad, je na 10. mjestu uzročnika ukupnih emisija stakleničkih plinova.

Situacija u Bosni i Hercegovini nije puno bolja. Procjene ukazuju da oko 500 tona hrane dnevno završi na deponijama otpada. U Kantonu Sarajevo, oko 12% ukupnog otpada čini otpad od hrane.

- Posljedice ove prakse su višestruke, od finansijskih gubitaka proizvođača hrane do ozbiljnih problema koji ugrožavaju životnu okolinu - saopćeno je iz pres službe Grada Sarajeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.