Izvor: eKapija | Srijeda, 06.11.2019.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sa tržišta BiH se povlače lijekovi ranid i ranibos indijskog proizvođača Orchev Pharma

Ilustracija
Ilustracija (Foto: EM Karuna/shutterstock.com)
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH) donijela je odluku o povlačenju lijekova ranid i ranibos, proizvođača Orchev Pharma Private Limited sa tržišta BiH, zbog sumnje na prisutnost supstance pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

Kako se navodi u obavještenju nosioc odobrenja za stavljanje u promet navedenih lijekova, Zada Pharmaceuticals i Bosnalijek u saradnji ALMBiH pokreću postupak povlačenja svih serija navedenih lijekova sa tržišta u Bosni i Hercegovini, koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin proizvođača Orchev Pharma Private Limited.

Povlačenje se provodi do nivoa apoteke, a navedeni postupak povlačenja provodi se na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu aktivne supstance ranitidin proizvođača Orchev Pharma Private Limited koja se odnosi na prisutnost supstance pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

- Nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lijekova s aktivnom supstancom ranitidin sadrže onečišćenje NDMA-om, Evropska agencija za lijekove (EMA) je započela ocjenu lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin. EMA će proučiti podatke kako bi procijenila jesu li pacijenti koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA te će obavijestiti javnost čim informacije budu dostupne - istaknuto je u ALMBiH.

Na tržištu BiH u prometu su dostupni drugi lijekovi za isto indikaciono područje.

- Lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin široko se primjenjuju kod pacijenata sa stanjima kao što su žgaravica i želučani ulkusi kako bi se smanjilo stvaranje želučane kiseline. Na našem tržištu dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za ova stanja, lijekovi iz iste farmakološke grupe blokatora H2 histaminskih receptora, zatim blokatori protonske pumpe. Među lijekovima koji se koriste za ova stanja su i oni koji se izdaju bez recepta - navode u ALMBiH.

Podsjećaju i da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka.

Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.