Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 06.11.2019.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučnici proglasili vanredno stanje na Zemlji

(Foto: YouTube/screenshot)
Više od 11.000 naučnika iz 153 države proglasilo je vanredno stanje za klimu upozorivši da ono može donijeti "nečuvene patnje" ako se hitno ne preduzme akcija radi očuvanja biosfere.

- Naučnici imaju moralnu obvezu da jasno upozore čovječanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu prijetnju - kažu potpisnici teksta objavljenog u utorak u časopisu Bioscience.

- Uprkos 40 godina svjetskih pregovora o klimi, uz nekoliko izuzetaka, poslovali smo uobičajeno i uveliko smo propustili da se uhvatimo u koštac s tim osjetljivim pitanjem - piše Savez naučnika a predvode ih William Ripple i Christopher Wolf sa Univerziteta američke savezne države Oregon.

- Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina naučnika očekivala - pišu potpisnici.

Preporučuju šest koraka koji bi trebalo da ublaže najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije zagađenja poput metana; zaštititi ekosisteme na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog porijekla; stvarati privredu bez korištenja ugljika; stabilizovati svjetsku populaciju.

Naučnici kažu da su ohrabreni nedavnim manifestacijama mladih ljudi koji petkom upozoravaju vlade da krenu u akciju za spas planete kao i drugim osnovnim kampanjama.

Kao Savez svjetskih naučnika, potpisnici ističu da su spremni pomoći vladama i svima koji donose odluke u poslovanju i razvoju u ostvarenju pravednog prelaza na obnovljivu i pravednu budućnost.

Čovječanstvo treba da postupa tako "da održi život na planeti Zemlji, našem jedinom domu", navode potpisnici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.