Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 06.11.2019.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka usvojila nacrt budžeta za 2020. od 146,6 mil KM

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su u utorak, 5. novembra, Nacrt gradskog budžeta za iduću godinu u iznosu od 146,6 mil KM, od čega će više od 30 mil KM biti uloženo u velike javne projekte – nove puteve, mostove i vodovode, čime će biti nastavljen višegodišnji trend značajnih budžetskih ulaganja u novu gradsku infrastrukturu.

- Budžet je optimistički, sa jako puno projekata koje planiramo da radimo u narednoj godini. Već treću godinu zaredom, na godišnjem nivou ulaže se više 30 mil KM u infrastrukturu i plan je da takav tempo bude i u narednoj godini. Dakle, na nivou ove ili, čak, sa nešto više sredstava – naglasio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je naveo da je nacrtom budžeta za narednu godinu planirano da se u potpunosti finansira izgradnja novog mosta u Srpskim toplicama, ali i završetak i opremanje za 450 novih mjesta u vrtićima u četiri objekta što je najveće proširenje kapaciteta Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u zadnjih 40 godina.

- Predviđen je nastavak projekata vodosnabdijevanja, od kojih je samo jedan dio naveden u ovom budžetu, a u toku su pregovori za još dva paketa aranžmana za projekte Voda 1, Voda 2 i Voda 3, a koja treba ukupno da iznose oko 25 mil KM ulaganja u vodosnabdijevanje i kanalizaciju. Time bi, prema našoj procjeni, više od 95% stanovništva trebalo da dobije stabilno snabdijevanje vodom što je preko 10.000 korisnika na svim dijelovima Banjaluke – istakao je Radojičić.

Naredne godine, kako je istakao, biće povećana izdvajanja za sport i kulturu, u planu je izgradnja dvije nove sportske dvorane, nekoliko teretana, fudbalski teren sa vještačkom travom na otvorenom, te niz projekata koji su započeli ove ili ranijih godina, od projekata besplatnih sportskih sekcija u osnovnim školama pa sve do "Banjaluke ljuduskog lica", koja se odnosi na mlade, djecu, lica sa invaliditetom i sugrađane treće životne dobi.

Istovremeno, juče je usvojen i nacrt rebalansa budžeta za tekuću godinu u okviru od 210 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.