Izvor: eKapija | Srijeda, 06.11.2019.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najavljeno učešće oko 200 eksperata na drugom BiH kongresu o vodama - U fokusu problemi upravljanja vodnim resursima

Drugi BiH Kongres o vodama s međunarodnim učešćem, održaće se 7. i 8. novembra 2019. u kongresnom centru hotela Holiday, u Sarajevu.

Organizator skupa, Udruženje konsultanata inženjera BiH, na kongresu očekuje učešće oko 200 eksperata iz razvojnih organizacija, univerziteta, institucija upravljanja vodama, institucija domaćih vlasti i vlasti iz regiona. Učesnici kongresa dolaze iz šest evropskih država.

U ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije, kongres će otvoriti ministar Mirko Šarović.

Ključne teme kojima će se ovaj kongres baviti su: vodna politika u BiH na svim nivoima vlasti, vode u UN programu održivog razvoja, te EU legislativi i praksi, saradnja sektora voda sa drugim sektorima, finansiranje projekata u sektoru voda, kadrovi i obrazovanje u sektoru voda.

U okviru kongresa predviđena je i posebna sesija, otvorena za javnost, pod nazivom "Informisanje javnosti o nacrtu Kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u BiH" (urađenom po ugledu na austrijski Tirol), u organizaciji GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Ovaj skup predstavlja mjesto razmjene novih znanja i iskustava koja mogu pomoći da se lakše uoče i razriješe problemi u domenu politike upravljanja vodnim resursima.

Sponzori skupa su kompanije ACO, Regeneracija, TZI, IPSA Institut i Institut za hidrotehniku Sarajevo.

Program kongresa možete pogledati OVDJE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.