Izvor: Capital | Srijeda, 06.11.2019.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjalučka berza olakšala trgovanje obveznicama preduzeća - Nema ograničenja u veličini kapitala

Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Banjalučka berza promijenila je Statut kao i Pravila poslovanja kojima je ublažila uslove za uvrštenje korporativnih obveznica na službeno tržište berze, čime je znatno olakšano trgovanje zaduženjima kompanija na tržištu kapitala.

Najveće promjene se odnose na smanjenje nominalne vrijednosti emisije i ukupnog kapitala emitenta korporativnih obveznica kao uslova za uvrštenje takvih obveznica na službeno berzansko tržište.

- Privredna društva koja odluče da emituju obveznice i uvrste ih na službeno berzansko tržište nakon izmjene Pravila nemaju ograničenja u pogledu veličine kapitala, dok nominalna vrijednost emisije mora biti najmanje 500.000 KM - rekli su za Capital u Banjalučkoj berzi.

Nominalna vrijednost emisije je ranije morala iznositi najmanje milion maraka dok je ukupan kapital emitenta morao biti 2 mil KM po posljednjem revidiranom finansijskom izvještaju.

Takođe, novim pravilima ukinuta je i Komisija za kotaciju kao poseban organ koji je odlučivao o prijemu, isključenju i izmjenama u vezi sa hartijama od vrijednosti na službenom berzanskom tržištu. Njena ovlašćenja preuzeo je direktor berze.

Kako stoji u pravilniku, on će donositi odluku o uvrštenju hartija od vrijednosti na službeno tržište a berza će najmanje dva puta godišnje provjeravati ispunjenost uslova i donijeti odluku o prebacivanju hartija sa jednog na drugi segment tržišta.

Iz berze su poručili kako će svaka registrovana hartija od vrijednosti koja ispunjava uslove za službeno berzansko tržište nakon izmjene Pravila biti odmah uvrštena na njega.

Saša Stevanović, doktor ekonomskih nauka kaže za Capital kako relaksiranje uslova za emitovanje obveznica podrazumijeva veći broj potencijalnih učesnika.

Dodaje kako u ovoj situaciji i manja preduzeća mogu konkurisati ovom vidu finansiranja pa i novoosnovana preduzeća te da se na taj način razvija finansijsko tržište, ali unosi i dodatni rizik koji svaka inovacija ima.

- Bitno je odrediti pravilnu cijenu koštanja što je stvar pregovora između investitora i emitenata jer manji emitenti imaju veću vjerovatnoću bankrota. Vjerujem da će ova nova mogućnost biti praćena i razvojem rejting agencija i uslugama investicionog savjetovanja, ali uključiti i brokerske kuće u ovaj novi i inovativni vid finansiranja - kazao je Stevanović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.