NavMenu

Kia razvija radarski tempomat s tehnologijom mašinskog učenja

Izvor: eKapija Utorak, 05.11.2019. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: kia.ba)
Kia Motors je najavila da će zajedno s ostalim članovima poslovne grupacije Hyundai Motor Group (HMG), razvijati radarski tempomat, koji će kao prvi na svijetu koristiti mašinsko učenje (Smart Cruise Control Machine Learning). Radi se o tehnologiji koja uključuje vozačeve uzorke autonomnog načina vožnje kako bi se ista prilagodila vozaču.

Tehnologija, prva ovakva u automobilskom svijetu, kao dio sistema asistencije za pomoć vozaču (ADAS) obuhvataće umjetnu inteligenciju (AI). Sistem će postepeno ugrađivati u buduća vozila Kia, kao i u sestrinske Hyundai i Genesis, a kao prvi model dobiće ga Genesis GV80.

Radarski tempomat je preduslov za autonomnu vožnju i od suštinskog je značaja za ADAS, jer održava razmak do vozila ispred tokom vožnje brzinom koju je vozač podesio, istakli su u Kia Motors-u.

SCC-ML kombinira AI i SCC u sistem, koji uči od vozačevih voznih navika. Mašinskim učenjem radarski tempomat autonomno vozi s identičnim uzorcima kao vozač.

Kod današnjih radarskih tempomata vozač ručno prilagođava vozne uzorke, kao što su npr. razmak do vozila ispred i ubrzavanje. Stoga ih je danas vrlo teško precizno podesiti SCC u skladu sa željama vozača bez korištenja tehnologije mašinskog učenja.

Na primjer, isti vozač zbog različitih okolnosti različito ubrzava pri visokim, srednjim i niskim brzinama, ali nije moguće preciznije podešavanje. Zato se kod aktiviranog radarskog tempomata vozilo drugače odaziva od željenog, što vozači osjete i zbog nelagode izbjegavaju masovniju upotrebu ove tehnologije.

Grupacija je sama razvila SCC-ML, koji djeluje na sljedeći način: prvo senzori (npr. prednja kamera i radar) neprestano prikupljaju informacije o vožnji i šalju ih u centralni računar. Isti nakon toga od prikupljenih informacija izdvaja bitne detalje i tako identificira vozačeve uzorke. Tokom ovog procesa koristi se tehnologija umjetne inteligencije koja se zove algoritam mašinskog učenja.

Uzorak vožnje čine tri dijela: razmak do vozila ispred, ubrzanje (kako brzo vozilo ubrzava) i odazivnost (kako brzo se odaziva na uslove vožnje). Pored toga u obzir se uzimaju i uslovi vožnje i brzine.

Tako na primjer prikuplja podatke pri održavanju kratkog razmaka do vozila ispred tokom spore vožnje, gradske vožnje i tokom ubrzavanja na pretjecajnoj traci. S uzimanjem u obzir navedenih situacija SCC-ML analizira više od 10 hiljada uzoraka i tako razvija fleksibilnu tehnologiju radarskog tempomata, koja se prilagođava navikama vozača.

Informacije o vozačevim uzorcima redovno se osvježavaju pomoću senzora, koji se odazivaju na najnoviji stil vožnje vozača. Pored toga je SCC-ML programiran tako da ne uzima u obzir opasne navike vozača zbog čega unapređuje svoju pouzdanost i sigurnost.

Zasad sistem SCC-ML ne omogućava podešavanje za dva vozača u jednom vozilu, ali se sistem već nakon jednosatne vožnje prilagođava drugom vozaču. Ubuduće grupacija planira raširiti djelovanje sistema i na krivudave ceste ili kod zamjene voznih traka.

S dolazećim sistemom asistencije za autoceste (Highway Driving Assist), koji uključuje automatsku zamjenu vozne trake SCC-ML će krenuti u stepen 2,5 autonomne vožnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.