Izvor: Glas Srpske | Utorak, 05.11.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro eksproprijacija zemljišta za VE Grebak kod Nevesinja - Početak izgradnje u 2020.

Ilustracija (Foto: ekapija.com)
Prvi kilovati struje iz Vjetroelektrane Grebak u Nevesinju trebalo bi da poteknu 2022. godine, a investitor ovog višemilionskog projekta ističe da bi uskoro trebalo da počne proces eksproprijacije zemljišta.

Na lokalitetu Grebak, udaljenom oko pet kilometara zapadno od Nevesinja planirana je izgradnja vjetroparka, a koncesija za izgradnju u aprilu ove godine dodijeljena je Privrednom društvu VE Grebak iz Nevesinja.

Izvršni direktor VE Grebak Miralem Čampara rekao je za Glas Srpske da je kompletiran elaborat o eksproprijaciji, urbanističko-tehničkim uslovima i parcelaciji zemljišta.

- Svu dokumentaciju smo predali u Ministarstvo energetike i rudarstva RS i čekamo dalje procedure do proglašenja javnog interesa. Čim Vlada Srpske usvoji te dokumente i bude proglašen javni interes, započećemo postupak eksproprijacije zemljišta. Nadam se da će to biti okončano u narednih mjesec ili dva - pojasnio je Čampara.

Dodao je da uporedo dok čekaju sve potrebne dozvole za početak eksproprijacije, tim ovog privrednog društva priprema projekat.

- Najbitnije od svega je da se riješe imovinsko-pravni odnosi, a potom će sve ići planiranom dinamikom - rekao je Čampara.

Ponovio je da će na izgradnji pristupnih puteva i vjetroparka biti angažovana domaća građevinska preduzeća što mnogima pruža priliku za posao i zaradu.

- Ukoliko uspijemo obezbijediti građevinsku dozvolu u toku iduće godine ubrzo za tim počela bi i izgradnja pristupnih saobraćajnica, a potom i izgradnja temelja, te nabavka turbina i ostale opreme i završetak projekta - rekao je Čampara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.