Izvor: eKapija | Utorak, 05.11.2019.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovatori iz BiH osvojili medalje u Nirnbergu

Ilustracija (Foto: Dziobek/shutterstock.com)
Redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli Zehrudin Osmanović osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda iENA u Nirnbergu za inovaciju o uklanjanju taloga koksnog plina iz koksnih baterija.

Iz Asocijacije inovatora BiH ističu da o kvalitetu inovacije najbolje govori činjenica da je nagrađena zlatnim medaljama na sve tri prethodno održane izložbe – u Istanbulu, Skoplju i Zagrebu, prenosi BiznisInfo.

Zamalo je izmakla zlatna medalja još jednom tuzlanskom inovatoru Faiku Berberoviću, za inovaciju za piramidalni rasplinjač ugljene prašine. Nakon zlatnih medalja u Skoplju i Zagrebu, u Nirnbergu je dobio srebrenu. Riječ je o tzv. difuzoru koji kao katalizator ubrzava i pospješuje izgaranje ugljena u termoelektranama.

Bronzanu medalju dobila je Sarajka Nađa Zubčević, magistrica bioloških nauka, za antibakterijsku dasku za toaletnu šolju. Radi se o preklopnoj dasci koja uništava 99,8% bakterija na WC šoljama. Bronzu je dobio i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog za "Ručni uređaj za punjenje vreća" koji omogućava brzo punjenje vreća rastresitim materijalima, kao što su pijesak, šljunak, žitarice i slično.

Specijalno priznanje dobio je Trebinjac Borko Babalj od Marokanskog udruženja inovatora, za voćnu smjesu za otapanje glutena. Marokanci su istakli da u njihovoj zemlji postoji velika potreba za sredstvom za prevenciju glutenske bolesti.

Na izložbi je predstavljeno oko 800 inovacija iz 40 zemalja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.