Izvor: Tanjug | Utorak, 05.11.2019.| 08:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Volkswagen započeo serijsku proizvodnju električnog automobila ID.3

Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Njemačka grupacija Volkswagen zvanično je u ponedeljak, 4. novembra, započela serijsku proizvodnju svog električnog automobila ID.3, u sklopu nastojanja da postane svjetski lider u oblasti e-mobilnosti.

Ceremoniji pokretanja fabričke proizvodnje, održanoj u Volkswagen-ovoj fabrici u njemčkom gradu Cvikau (Zwickau), prisustvovali su, između ostalih, izvršni direktor Volkswagen-a Herbert Dis i njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi CNBC.

- Model ID.3 će učiniti da ekološka individualna mobilnost postane dostupna milionima ljudi i prekretnica je za našu kompaniju na putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050. godine - rekao je Dis.

Ovaj električni automobil trebalo bi da bude lansiran na evropskim tržištima sljedećeg ljeta, pri čemu će osnovna verzija biti plasirana po cijeni manjoj od 30.000 EUR u Nemačkoj.

Pogon u Cvikau trenutno prolazi kroz transformaciju iz fabrike motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u fabriku koja će proizvoditi samo električna vozila.

U rekonstrukciju fabrike, Volkswagen ulaže 1,2 mlrd EUR, a ona će, kako je saopšteno, od 2021. godine imati kapacitet za proizvodnju 330.000 vozila na električni pogon godišnje.

Kompanija planira da lansira skoro 70 novih električnih modela" do 2028. godine, a iz kompanije je u martu ove godine najavljeno da će potrošiti preko 30 mlrd EUR na elektrifikaciju svog portofilja vozila do 2023. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.