Izvor: Klix | Ponedjeljak, 04.11.2019.| 15:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mostarska bolnica dobila opremu za dijagnostiku epilepsije

(Foto: Freedomz/shutterstock.com )
Klinika za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dobila je dva suvremena EEG uređaja s pripadajućom opremom za uspostavu video EEG monitoringa uz pomoć kojeg će ta zdravstvena ustanova značajno unaprijedit dijagnostiku i tretman pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom.

Neurolog s Klinike za neurologiju SKB Mostar dr. Nataša Pejanović-Škobić kazala je kako se radi o opremi koja se koristi u najvećim svjetskim centrima za epilepsiju.

Uz pomoć nove opreme SKB Mostar umrežen je s medicinskim centrima u regiji tako da pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje nego će sve usluge moći dobiti u mostarskoj bolnici.

- Postajemo dijelom onoga što cijeli svijet trenutno sada podiže – telemedicinski centar. Uvezujemo se s centrima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Naši pacijenti sada fizički ne moraju ići po savjet, mišljenje, preporuku, najvećih stručnjaka iz ovog polja, nego će to dobiti na dnevnoj bazi zahvaljujući našoj komunikaciji i 24-satnoj povezanosti - kazala je dr. Pejanović-Škobić.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić podsjetio je da je EEG uređaja za mostarsku bolnicu nabavljen u okviru projekta NeurNet "Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti".

Radi se o prekograničnom projektu sufinanciranom od Europske komisije u okviru Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro, a ukupna vrijednost projekta je 250.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.