Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 04.11.2019.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje prodaja dionica najvrijednije kompanije na svijetu

(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Saudijska Arabija u nedjelju je započela inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) kompanije Aramco, nakon što je njen tržišni regulator odobrio kotiranje naftnog giganta na domaćoj berzi.

Tim je stvorena najvrednija kompanija čijim se dionicama javno trguje na svijetu, prenosi BiznisInfo.

U saopćenju Agencije za tržište kapitala (CMA) nije dat vremenski okvir niti je rečeno koliko će Aramco prodati, ali izvori su rekli Reutersu da bi naftna kompanija mogla ponuditi 1 do 2% svojih dionica na lokalnoj berzi, i zaraditi tako 20 do 40 milijardi dolara.

Iako je prijestolonasljednik Mohammed početkom 2016. godine vrijednost kompanije procijenio na dva biliona (dvije hiljade milijardi) dolara, bankari i dobri poznavaoci prilika kažu da je vrijednost Aramca bliža 1,5 biliona dolara.

No čak i po toj cijeni, Aramco bi i dalje vrijedio barem 50% više od najvrednijih svjetskih kompanija, Microsofta i Applea od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1 bilion dolara.

Reuters navodi da bi prodaja 1% dionica donijela "samo" 15 milijardi, što je manje od 25 milijardi koji je u rekordnom IPO-u 2014. skupio kineski gigant e-trgovine Alibaba. Bio bi to u tom slučaju 11. IPO ikada po veličini.

No ukoliko bi Aramco prodao 2% dionica, sa tržišnom vrijednošću kompanije od 1,5 biliona dolara, nadmašio bi Alibabin i postao najveći IPO u istoriji

Potvrda prodaje udjela u Saudi Arabian Oil Co., kompaniji najpoznatijoj po kraćem nazivu Aramco, dolazi oko sedam sedmica nakon oštrih napada na njegove naftne objekte što je dodatno učvrstilo namjeru Saudijske Arabije da kotira dionice naftnog giganta.

Smanjenje ovisnosti od nafte

IPO najprofitabilnije svjetske kompanije osmišljen je kako bi ubrzao prestolonasljednikov plan ekonomskih reformi, prikupljanjem milijardi za diverzifikaciju ekonomije kraljevstva, čija je ovisnost o nafti došla do izražaja nakon napada od 14. septembra.

Saudi Aramco saopćio je da je ostvario neto prihod od 68 milijardi dolara tokom devetomjesečnog perioda koji je završio 30. septembra. Prihodi kompanije i drugi prihodi od prodaje u istom periodu iznosili su 244 milijardi dolara.

Aramco je također rekao da će saudijski državljani koji se pretplate na kotaciju imati pravo na bonus dionice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.