NavMenu

Izabrano idejno rješenje budućeg mosta u Docu (FOTO)

Izvor: eKapija Nedjelja, 03.11.2019. 13:33
Komentari
Podeli
Pobjedničko rješenjePobjedničko rješenje
Autorski tim grupe banjalučkih aritekata pobijedio je na međunarodnom konkursu za idejno rješenje budućeg, velikog mosta u Docu, u konkurenciji 31 prijavljenog rada iz zemlje i inostranstva, saopštio je u subotu, 2. novembra, gradonačelnik Igor Radojičić. Predstavljajući izabrano rješenje, koje će biti nagrađeno sa 20.000 EUR, Radojičić je istakao da je osnovni cilj bio da se dobije što bolje idejno rješenje mosta, koji će u budućnosti biti jedan od prepoznatljivih simbola grada.

- Međunarodnim javnim konkursom uspjeli smo da Banjaluku pozicioniramo na svjetskoj mapi, jer smo imali rješenja iz cijelog svijeta, pošto je konkurs pobudio veliko interesovanje van naše zemlje, što je, takođe, bio jedan od naših ciljeva. Prva i druga nagrada su utvrđene jednoglasno, konsenzusom, i predstavljaju rad banjalučkih autora. Prvonagrađeno rješenje će biti osnova za gradnju novog banjalučkog mosta – rekao je Radojičić.

Pobjedničko rješenje izradila je grupa banjalučkih arhitekata, i to: Saša B. Čvoro, Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević, saopšteno je na gradskom sajtu.

Prema rezultatima konkursa, drugu nagradu odnio je rad grupe arhitekata iz banjalučke firme Ruting, i to: Nikola Dmitrović, Jelena Savić, Radana Jungić, Aleksandra Petrović, Milijan Pantić, Borjana Malčić Savić, Vladimir Ilić i Slobodan Popadić. Za svoj rad, oni će biti nagrađeni sa 7.500 EUR.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, naglasio je da će se prilikom izgradnje novog mosta kombinovati rješenja koja su ovojila prve dvije nagrade, u smislu da će iz drugog rješenja biti preuzeto uređenje podmostovlja.

Pobjedničko rješenjePobjedničko rješenje
- Novi most će povezivati centar grada sa jedne strane i naselja Obilićevo i Starčevicu sa druge strane. Taj most će biti izgrađen od gradske tržnice da bi na drugoj obali Vrbasa izašao kod sadašnje Klinike za psihijatriju. Prilikom raspisivanja konkursa morali smo uzeti u obzir stanovništa struke iz različitih oblasti, a izgradnjom ovog mosta biće znatno rasterećen saobraćaj u Banjaluci, a grad će dobiti jedan od prepoznatljivih simbola 21. vijeka – kazao je Rašković.

Stručna komisija je odlučila da otkupi još dva rada čiji su autori iz Kine i Francuske, i to Tang Đijajun iz Kine i Aleksandar Janković iz Francuske.

- Takođe, konkursna komisija je odlučila da radovima koji su svojom idejom i konceptualnim rješenjem, kao i kvalitetom ostvarili određeni umjetnički domet i reprezentativnost, dodjeli nenovčano priznanje – pohvalu, i to za četiri rada koji su stigli iz Brazila/Velike Britanije, Srbije i Irske – dodao je Radojičić.

Izložba svih radova biće svečano otvorena 7. novembra na tvrđavi Kastel i trajaće sve do 29. novembra ove godine.

Radove je izabrala desetočana, stručna komisija, u sastavu: Igor Radojičić – predsjednik komisije, Ivan Rašković – zamjenik predsjednika, te člnovi Peter Gabrijelčič (autor beogradskog mostra na Adi), Srđan Rajak, Milijana Okilj, te zamjenski članovi Sanela Kecman i Ognjen Šukalo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.