Izvor: Klix | Nedjelja, 03.11.2019.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mijenja se trasa autoputa Banjaluka-Beograd kod Modriče - Vlada Hrvatske tražila da se ne ruše kuće povratnika

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je razgovore sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom vezano za trasu buduće autoceste kroz BiH.

- Dogovoreno je da će trasa autoceste kod Modriče zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari - navodi se na Twitter nalogu Vlade Republike Hrvatske.

Dogovoreno je da će trasa autoceste od Banjaluke do Beograda zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari.

Premijer susjedne države tako je uspio da utječe na trasu autoputa u Bosni i Hercegovini. Iako su namjere bile i više nego plemenite, te da nije uredu ni u jednom scenariju rušiti kuće povratnika, ostaje pitanje da li je potrebno miješanje Zagreba kada su u pitanju problemi koji mogu (ili bi trebali) biti riješeni u BiH.

Dio buduće autoceste od Modriče prema granici sa Srbijom trebala je proći kroz modrička naselja Garevac, Donji Kladari i Čardak, zbog čega bi više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH moralo biti porušeno.

Riječ je o budućem kraku sa Koridora 5C prema Bijeljini, a koji bi se potom trebao nasloniti na trasu isto tako budućeg autoputa Sarajevo-Beograd.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.