Izvor: Indikator | Nedjelja, 03.11.2019.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počeli pripremni radovi na Bloku 7 TE Tuzla - Kraj izgradnje predviđen za decembar 2024.

(Foto: elektroprivreda.ba)
Nakon svih ispunjenih formalno pravnih uslova, JP Elektroprivreda BiH uvođenjem u posao izvođača radova, 1. novembra 2019. godine, započela je pripremne radove za izgradnu zamjenskog Bloka 7 TE Tuzla.

Vrijednost pripremnih radova je 18,9 mil KM, a trajaće 12 mjeseci.

- To je jedan veliki i ozbiljan posao, u okviru kojeg će gradilište biti u potpunosti pripremljeno za početak izgradnje bloka 7. Naravno, izgradnja samog bloka će početi i prije završetka pripremnih radova, jer će izvođač biti uvođen paralelno - kaže za Oslobođenje Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH.

Dodaje da su tokom ove sedmice uplatili i naknadu i proviziju za izdavanje jamstva Vladi FBiH od 48 mil KM.

- Na taj način smo došli do punovažnosti Ugovora o izgradnji i Ugovora o kreditu, tako da sada možemo konstatirati da teku rokovi i da je decembar 2024. vrijeme kada ćemo, prema dinamičkom planu, moći očekivati da Blok 7 bude na elektroenergetskoj mreži BiH - pojašnjava Salkić.

Blok 7 snage 450 MW električne energije i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat JP Elektroprivreda BiH i jedna od najvećih investicija u BiH.

Blok 7 će graditi kineski Konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i GEDI – Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu "ključ u ruke", a planirani rok za izgradnju bloka 7 je 56 mjeseci.

S planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.756 GWh i 390,9 GWh toplotne energije, zamjenski Blok 7 biće efikasniji i po svim performansama iznad postojećih kapaciteta TE Tuzla.

U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.

- Međutim, to će biti blok s visokom efikasnošću proizvodnje električne energije i on će proizvoditi 10% više nego ova tri bloka. Na nivou godine trošit će 1,1 milion tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožijim kriterijima domaćeg zakonodavstva i s direktivama EU. Znači, kada bude na mreži, imat ćemo novi suvremeni blok kakvi su širom Europe - kaže Salkić.

Ovaj megaprojekat, prema riječima uprave tuzlanske Termoelektrane, značit će oporavak privrede u TK, ali i BiH, jer će veliki dio poslova obavljati domaće firme.

Izgradnja Bloka 7 naišla je na protivljenje ekoloških udruženja, ali i Evropske energetske zajednice i zvaničnika Evropske unije koji kritikuju gradnju elektroenergetskog objekta koje koristi ugljen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.