Izvor: Capital | Petak, 01.11.2019.| 13:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS za devet mjeseci ostvarila izvoz u EU vrijedan 1,01 mlrd EUR

(Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)
Republika Srpska je za proteklih devet mjeseci u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU ostvarila izvoz od 1,017 mlrd EUR, dok je vrijednost uvoza bila 1,034 mlrd EUR, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost izvoza bila je manja za 2,2%, dok je vrijednost uvoza bila veća za 4,2% nego u istom periodu lani.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je Srpska, nakon nekoliko godina uzastopnog suficita u poslovanju sa EU, kao najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerom, ostvarila deficit, čiji postotak nije značajan u odnosu na vrijednosti izvoza.

Prema njenim riječima, razlog za to može se tražiti u većem odnosu uvoza na izvoz prvenstveno iz Njemačke i Italije, dvije najbitnije zemlje Unije u poslovanju sa Srpskom, sa kojima je ostvaren ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene nešto ispod 800 mil EUR i poremećaja u poslovanju usljed konjukturnih kretanja u tim državama.

- Recesija u Italiji umnogome otežava povećanje broja narudžbi iz te zemlje, kao i naplatu potraživanja privrednih subjekata iz Srpske, jer su tom recesijom najviše pogođeni sektori u kojima Srpska ima glavninu svog izvoza - navela je Stojadinović.

Ona je rekla da je otežano i poslovanje sa Njemačkom, koja ima smanjen rast od planiranog.

- Jedan od razloga za smanjenje konjukture u Njemačkoj je i u nedostatku stručne radne snage sa kojom se ta zemlja suočava, a što bi za posljedicu po domaće privredne subjekte moglo imati veći odlazak od dosadašnjeg kvalifikovane radne snage - navela je Stojadinović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.