Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 03.11.2019.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Višak zaposlenih u Elektroprivredi RS biće zbrinut stimulativnim otpremninama

(Foto: Teodora Brnjoš)
Višak zaposlenih u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) biće socijalno zbrinut kroz četiri talasa stimulativnih otpremina koje će biti veće od predviđenih kolektivnim ugovorom i ponuđene već od 15. novembra, saopšteno je iz Elektroprivrede.

Odluka o neophodnosti smanjenja broja zaposlenih za 15% donesena je na osnovu rezultata analize broja zaposlenih i njihove kvalifikacione strukture, dodaje se u saopštenju.

- Ključna promjena koju donosi aktuelna reorganizacija elektrodistributivnih preduzeća u Srpskoj je razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja u posebne privredne subjekte koji će funkcionisati na strukovnim principima uz daleko efikasnije poslovanje u odnosu na dosadašnju praksu - istakli su u četvrtak, 31. oktobra, u Banjaluci čelnici ERS-a, Elektrokrajine Banjaluka, te stručnjak angažovane konsultantske kompanije u obraćanju članovima Uprave, rukovodiocima radnih jednica, poslovnica, sektora i službi Elektrokrajine.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ERS-a Luka Petrović i v.d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić upoznali su prisutne da je proces reorganizacije nametnut otvaranjem tržišta električne energije i potrebom da se preduzaća pripreme za uspješno poslovanje u izmijenjenim uslovima.

Razdvajanje tržišnih i netržišnih djelatnosti u elektroenergetskom sektoru obaveza je koja proizilazi ne samo iz obavezujućih energetskih paketa EU, nego i iz zakona o električnoj energiji koji je u postupku usvajanja.

Vođa konsultantskog tima iz kompanije PricewaterhouseCoopers - PwC Mislav Slade Šilović upoznao je menadžment Elektrokrajine sa detaljima odabranog modela organizovanja i funkcionisanja budućih pet operatora distributivnog sistema, kao i novog preduzeća za javno snabdijevanje na nivou Republike Srpske koji će početi rad 1. januara 2021.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.