Izvor: Capital | Petak, 01.11.2019.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najveće usklađivanje rasta penzija u RS kreće od 2020.

(Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić rekao je da bi u januaru naredne godine trebalo da uslijedi najveće usklađivanje rasta penzija u Republici Srpskoj od 3,5%, tako da penzije dostignu nivo od 50% prosječne plate.

- Naplata doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje bilježi godišnji rast od 6% pri čemu priliv novih penzionera opada i ove godine će iznositi manje od 3.000. To je još jako visoka stopa, od 1,4 na postojeći broj penzionera, a preporučljivo je da to bude ispod 1% - naveo je Milić.

On je za Radio Republike Srpske naglasio da je opredjeljenje Vlade da su penzioneri prioritet kada je riječ o isplati iz budžeta.

Milić je podsjetio da su od 2013. godine, kada je izvršeno prvo redovno godišnje usklađivanje penzije prema novom zakonu, prema parametrima ostvarenim u 2012. godini, do danas penzije uvećane u nominalnom iznosu za nepunih 25%, što je daleko brži rast u odnosu na rast prosječnih plata u Srpskoj.

Direktor Fonda PIO je naglasio da isplata penzija od prelaska na trezorski sistem poslovanja ne kasni ni dana za 265.800 korisnika, odnosno da se penzije isplaćuju do 10. u mjesecu.

Milić je dodao da prosječna penzija iznosi 382 KM.

- Imamo 57,5% korisnika prava na starosnu penziju, 28% na porodičnu, te oko 14% na invalidsku. Iz mjeseca u mjesec raste procenat korisnika starosne, a smanjuje se broj onih koji imaju pravo na porodičnu i invalidsku penziju, što je dobro - precizirao je Milić i dodao da je Fond PIO Republike Srpske, kada se posmatra struktura ostvarenih prava na godišnjem nivou, rame uz rame sa najrazvijenim zemljama Evrope.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.